Versier je feesttafel met deze spulletjes!

  • Maak je eigen kerststukje en zet deze als stralend middelpunt op tafel. Natuurlijk mag je er vrolijk op los knutselen, maar bedenk wel dat je gasten elkaar nog willen zien en spreken. Maak het kerststukje dus niet te hoog. Zet niet te veel groen op tafel, want je hebt veel ruimte nodig voor alle schalen, glazen en flessen. Verwerk trouwens geen geurkaarsen in je kerstcreatie. De vaak zoete geur kan zich hinderlijk vermengen met de smaak van je eten.
  • Is een kerststukje te traditioneel naar jouw smaak, dan kan een guirlande je misschien wel bekoren. Een guirlande is een sierslinger van bloemen. Neem een paar echte (of stoffen) rozen en knip de steel eraf. Neem een meter lint naar keuze. Prik met een dunne stop-/breinaald een gaatje in de steel vlak onder de bloem. Zet de rozen met veiligheidsspelden vast op het lint en drapeer deze langs de borden en schalen op tafel.
  • Maak je eigen tafelkleed, tafelloper, stoelhoezen en servetten. Op de markt kun je tegen een redelijke prijs stofjes kopen. Glimmende organzastoffen zijn in talloze kleuren verkrijgbaar, net als glanzende voeringstoffen. Meet even op hoeveel meters je nodig hebt voordat je naar de markt gaat. Vouw de servetten als kleine zakjes en leg daar het bestek in. Als je mooie servetringen hebt, is dit natuurlijk bij uitstek de gelegenheid om ze te gebruiken. Een tafelloper kun je ook maken van een baan behangpapier met een stijlvolle opdruk.
  • Glinstertjes en lichtjes mogen niet ontbreken op een kersttafel. Strooi over het tafelkleed pailletjes in de vorm van kleine sterretjes. Kies een kleur die mooi past bij de rest van je kerstdecoraties. Breng je standaard waxinehoudertjes ook in stijl door ze te bekleden met kaneelstokjes. Bind een elastiekje om de stokjes om ze op hun plek te houden. Leg hier omheen een strikje van raffia om het elastiek te verdoezelen. Als het glaasje warm wordt, ruik je de verse geur van kaneel! Tip: steek ze pas aan bij het dessert, of tussen de gerechten in.
  • Ook al weten je gasten best wel waar ze moeten zitten, naambordjes staan gewoon grappig op tafel. Je kunt ze zelf maken met twee soorten karton, ijzerdraad, een potlood, een schaar en een zwarte fineliner/ kalligrafeerpen. Vouw een wit kartonnetje in tweeën en maak twee gaatjes op de vouwrand (1 cm uit elkaar). Rijg er een stukje ijzerdraad van zo'n 8 cm doorheen. Knip uit zilver spiegelend karton twee vleugeltjes en teken er veertjes op. Plak de vleugels aan de ijzerdraadjes vast. Schrijf op het witte karton de naam.