Laat zoveel mogelijk daglicht in de kamer naar binnen. Zorg voor lichte gordijnen en hang liever geen lamellen of vitrage voor het raam. Ook helpt het om donkere hoekjes of planken in de boekenkast met een lamp te verlichten.

Verlicht je plafond in ieder geval niet, maar leg het accent op bijvoorbeeld je gordijnen of fotolijstjes.

Lichte wanden en lichte meubels geven de ruimte, naast een grote, ook een frisse look . Vooral koele kleuren als blauw en groen vergroten dit effect.

Gebruik tinten van de muur ook in je vloerbedekking en meubels. De meubels gaan dan als het ware op in de achtergrond. Een kleurencircus verkleint je kamer gigantisch.

Spiegels laten je ruimte altijd groter lijken. Het grootste effect bereik je door ze zo te hangen dat het buitengebeuren erin weerspiegeld wordt.

Reflecterende elementen, zoals een metalen tafel, geven hetzelfde resultaat.

Ook al spreekt het misschien tegen je gevoel in: kies voor een groot meubelstuk in plaats van een kleine, dit zorgt voor een ruimtelijk effect. De maten van het object moeten wel in verhouding zijn en zonder print. Een stoel met tijgerprint en brede leuningen zal dus een averechts effect hebben.

Behang met horizontale lijnen doet je kamer breder lijken.

Diagonale lijnen geven het idee van beweging en laten een ruimte groter lijken.

Je kunt je wanden ook laten glimmen, door bijvoorbeeld glansverf of lak. Je ondergrond moet wel egaal zijn, want elke oneffenheid wordt zichtbaar met een glimmende wand.

Hou je plafond wit. Een licht kleurtje doet je plafond al lager lijken.

Platte opbergdozen schuif je makkelijk onder je bed of bank en daar kan je een groot deel van je spullen in kwijt.

Neem een slaapbank.

Schaf een uitklapbare eettafel aan.

Laat de eettafel ook als bureau fungeren.

In tafels met lades kan je ook nog spullen opbergen.

Laat keukenkastjes tot het plafond doorlopen. Sowieso helpen smalle, hoge meubels de kamer groter te laten lijken en je kan er veel spullen in kwijt.

Zet niets neer dat je ook op kunt hangen, zoals een strijkplank en pannen.

Op planken kun je veel kwijt, wanneer je ze hoger in de kamer plaatst springen ze minder snel in het oog en lijkt je kamer groter. Als je daar opbergdozen op plaats met je spullen erin ziet het er nog opgeruimder uit.

Zet je televisie op een tafel met wieltjes, zo schuif je deze makkelijk en snel uit het zicht en ontstaat er meer ruimte in je kamer.

Creëer een open ruimte in je kamer en zet dus zoveel mogelijk tegen je muren aan. Het is optisch het beste wanneer je van de ene hoek naar de andere kunt kijken zonder dat je gehinderd wordt door voorwerpen die ertussen staan.

Gebruik lage kasten en lichte, fijne, niet te massieve meubels. Banken op poten laten van onderaf nog licht door en geven daardoor een ruimer effect.

En tenslotte de meest belangrijke tip: blijf de kamer opruimen, bij welke grootte dan ook, dat helpt altijd.