Huis
Schakelaars vervangen: hoe moet dat?
Na het opknappen van een ruimte denk je vaak niet aan het vervangen van de stopcontacten. Maar dat zou je 's moeten doen! Want met nieuw schakelmateriaal geef je de ruimte weer een frisse, strakke uitstraling.

Het is precies wat Thomas ook doet in de woonkamer in Almere. Nadat hij de ruimte heeft gesausd en behangen, bevestigt hij meteen wat nieuwe schakelaars. Hij plaatst niet alleen stopcontacten, maar ook lichtschakelaars voor dimlampen en zelfs een stopcontact met twee USB-poorten erin. 

Duurzaam

De schakelaars zijn gemaakt van duurzame materialen en hebben meerdere keurmerken. De serie bestaat uit een compleet assortiment om je lampen en elektra te schakelen en aan te sluiten. Je kan de schakelaars krijgen in drie kleuren: wit, crème en staal. Met name staal is natuurlijk een bijzondere kleur. Een witte schakelaar die je nieuw geverfde grijze muur toch minder mooi maakt kan nu vervangen worden door een bijpassende staalkleurige variant. 

Tips voor het aanleggen van elektra

  • Voordat je begint met elektriciteit aanleggen, maak je eerst een ontwerp op papier. Waar komen de stopcontacten en schakelaar? Hoe lopen de elektriciteitsleidingen? Geef met kleur aan welke draden door welke leidingen moeten lopen.
  • Tegenwoordig moeten de elektriciteitsleidingen per vertrek ontspringen vanuit één centraal punt: een centraaldoos. Heeft de kamer nog geen centraaldoos? Leg deze dan als eerste aan.
  • Teken de positie van de elektriciteitsleidingen, de stopcontacten en de schakelaars op de muur af. Laat de leidingen zoveel mogelijk verticaal lopen, loodrecht op de stopcontacten of lichtschakelaars. Zo weet je later nog waar ze zitten.
  • Als je stopcontacten op 20 centimeter hoogte vanaf de grond plaatst, kun je ze niet kapot stoten tijdens het stofzuigen. Voor schakelaars is 1 à 1,20 meter een goede hoogte. 
  • Er bestaat een speciale mal voor het plaatsen van de wandcontactdozen. Deze mal helpt bij het op maat boren van de gaten voor de dozen, en zorgt ervoor dat de gaten altijd op de juiste hoogte en afstand van de grond en van elkaar komen. Zowel bij dubbele wandcontactdozen als meerdere enkelen. Door de waterpas op de mal komen de contactdozen altijd waterpas te hangen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.