Tuin
DIY: Romantisch bankje
Tsja, in een romantische tuin hoort natuurlijk ook een dromerig zitje. Tom zet daarom een bankje in elkaar waarop je náást elkaar kan zitten, maar ook tegenóver elkaar. Kan je je druifje lekker aanstaren.

Tom maakt het bankje van tuintegels en douglashout. De rugleuningen kan je verstellen, waardoor je dus op verschillende manieren op het bankje kan zitten. Het is een love seat, maar dan voor buiten! De basis voor het ontwerp van dit bankje zijn terrastegels van 50 bij 50 cm. Deze tegels zijn de basis voor de rugleuningen en de zittingen. In dit artikel lees je de werkbeschrijving. (Hier zie je trouwens meer van de cottage-tuin!)

Wat heb je nodig?

 • 8 Tuinpalen 45x68mm 240cm
 • 7 Terrastegels 50 x 50 cm
 • 8 Moeren M14
 • 2 Draadeind 1 meter M14
 • 6 Carrosserieringen M14
 • 4 Hoekijzers (dorpelhoek) 25x5mm 150mm
 • 1 T-profiel 20x20mm 2 meter
 • 2 Dozen vlonderschroeven (Teck 5x80 torx-25 kop)
 • 1 Doos rvs-schroeven 3,5x25mm
 • Smeervet
 • IJzerboortje
 • Afkortzaag
 • Accuboor
 • Steeksleutel
 • Tang
 • Schuurpapier

Stap 1: Onderdelen zagen

Hieronder vind je het zaagplan voor de de tuinpalen. Denk er aan dat de maatvoering in de zaaglijst een theoriemaat is. Het kan zo zijn dat bij het zagen de lengte correct was, maar dat je na droging toch wat kleiner uitvalt. Ook zie je hieronder hoe alle onderdelen precies in elkaar moeten komen. 

Stap 2: Rugleuningen begin

Maak eerst de rugleuningen. Het T-profiel is exact 2 meter. Zaag deze in vier gelijke delen van 49,5 cm. Boor ze eerst voor met een ijzerboortje. Zorg ervoor dat je het hout altijd eerst voorboort voordat je begint met bevestigen. Hiermee voorkom je dat het splijt. Plaats vervolgens het profiel in het midden van de 68mm brede paal aan de bovenzijde gelijk. Gebruik rvs-schroeven van 3,5x25mm om de T-profielen te bevestigen (foto 2 hieronder). Boor 2 cm vanaf de onderkant van onderdeel A een gat van 15 mm. Hier gaat het draadeind doorheen. Doe dit bij alle vier de onderdelen. Bevestig beide terrastegels met lijmtangen zodat je de terrastegels en de aluminiumstrip kan voorboren. Omdat je de twee terrastegels door het aluminium aan elkaar moet schroeven moeten de schroeven iets offset van elkaar lopen. Doe je dit niet dan loop je risico dat de schroef aan de ene zijde vast loopt op de schroef van de andere zijde. Let er op dat er niet dieper wordt geboord dan het aluminium en tegel samen.

Stap 3: Rugleuningen afmaken

De rugleuningen zijn bijna klaar. Als laatst ga je nu de twee poten met elkaar verbinden met onderdeel B. Voor de schroefverbinding gebruik je superschroeven (5x80 Torx-25). Deze schroeven hebben een roestwerende coating en zijn heel sterk. Wederom is voorboren belangrijk. Om niet elke schroefverbinding opnieuw af te moeten tekenen, kan je een simpele boormal maken (foto 3). Hier door prik je steeds de gaatjes op de juiste maat door. Na het aftekenen met het blokje boor je nu door en door met een 3 mm boortje. Voor een mooie verbinding boor je nu de bovenzijde van het boorgat nog zo'n 5 mm in met een boortje van 7 mm. Hierdoor komt de schroefkop wat dieper te liggen en steekt deze dus niet uit.

Stap 4: Frame van de zitting

Nu is het frame van de zitting aan de beurt.We hebben de onderdelen D, H en G nodig. Omdat onderdeel D 68 mm breed is en je door deze dikte heen moet om te schroeven, boor je zo'n 30 mm voor met een boortje (7 mm). Hierdoor steekt de 5x80 ver genoeg uit. Denk wel aan een Torxbitje dat lang genoeg is om zo diep door dat kleine gat te kunnen steken. Verder gebruik je dezelfde techniek als in bovenstaande stap.

Stap 5: Poten

Nu de poten. Gebruik hiervoor onderdelen E en F. Ook hier is het weer slim om de 15 mm gaten eerst te boren nu het nog losse onderdelen zijn. En ook hier moet je weer dieper voorboren om de schroef van 80 mm door 68 mm dik materiaal heen moet. De poten zet je vast met dorpelhoeken van 15 cm lang, 25 mm breed en 5 mm dik. Vergeet ook hier het voorboren niet.  De volgorde van de stappen hieronder gaat van links naar rechts, eerst boven en dan onder.

Stap 6: Verbindingsframe 

Nu maak je het verbindingsframe, onder de poten. De twee rugleuningen die al klaar zijn, zijn als het goed is zo'n 59 cm breed (zowel onder als boven). Door nu onderdeel C 60 cm van onderdeel E te plaatsen is er straks nog ruimte om ringen M14 te gebruiken tussen de rugleuning en de asgatbalkjes E en C. Plaats eerst de rugleuningen om te controleren of dit daadwerkelijk 60 cm is.

Stap 7: Draadeind

Bevestig de draadeind door de 15mm-gaten. Plaats de ringen en moeren. De volgorde van de stappen hieronder gaat van links naar rechts, eerst boven en dan onder.

Stap 8: Rugleuningen testen

Trek het draadeind door en test of de rugleuning soepel heen en weer te bewegen is. De volgorde van de stappen hieronder gaat van links naar rechts, eerst boven en dan onder.

Stap 9: Zittingen

De zittingen kunnen nu geplaatst worden. Tussen de rugleuningen kan je de terrastegels plaatsen. Meet de afstand tussen de twee rugleuningen en zaag de terrastegel die er tussen komt te liggen. Voor meer stabiliteit kan je stukjes balken plaatsen aan het frame.

& Stap 10: Afronden (onderste foto)

Gebruik een steeksleutel en een tang om de moeren strak vast te draaien. Niet té strak, want anders beschadig je de poten van de rugleuningen. Gebruik schuurpapier om het bankje een mooie finish te geven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.