Tuin
Mediterrane planten
Olijfbomen, palmbomen, Italiaanse kruiden... steeds meer mediterrane planten vinden een weg naar onze tuin. Als we op vakantie zijn in het buitenland zien we ze in volle glorie in de natuur. Hoe fijn zou het zijn als we dit gevoel ook thuis zouden hebben?

Tom plaatst een aantal mediterrane planten in de stoere tuin in Hillegom. Hieronder zie je welke planten we in deze tuin allemaal gebruikt hebben, en hoe je deze soorten verzorgt. 

Canarische dadelpalm

De Phoenix canariënsis, de Canarische dadelpalm, dankt zijn naam aan het Griekse woord Phoenix, wat palmboom betekent. Canariënsis staat voor de Canarische Eilanden. Deze dadelpalm is een vederpalm en maakt deel uit van het geslacht Phoenix waarin 17 soorten voorkomen. De Canarische dadelpalm is een geliefde kamerplant, maar kan je ook prima buiten zetten. Hij kan redelijk goed tegen harde wind. De vruchten van deze palm zijn niet te eten; die van de echte dadelpalm wel.

Standplaats en verzorging

Een dadelpalm groeit op matig humeuze grond. De grond moet overtollig water snel kunnen doorlaten. Een plaats in de volle zon is het beste, en op een plaats in de halfschaduw groeit de palm wat minder goed. Vergeet niet de dadelpalm in de late herfst goed in te pakken of - als hij nog niet zo hoog is geworden - binnen te zetten om te overwinteren. Overwinter hem dan in een temperatuur niet lager dan 16 °C.

Dwergpalm

De dwergpalm, ook wel Chamaerops humilis, komt van nature voor langs de kust van de Middellandse Zee. Het is één van de weinige palmsoorten die ook in Europa groeit. Daarnaast komt hij ook voor in Algerije, Tunesië, Libië, Egypte en Turkije. De dwergpalm kan in de tuin worden gehouden, zolang je hem in de winter beschermt tegen sneeuw en vrieskou. De bladkleur en hoogte kunnen sterk verschillen. Soms is de kleur donkergroen en in een ander geval meer grijsgroen. De dwergpalm kan uiteindelijk tot drie meter hoog worden. De bladsteel is niet langer dan vijftig centimeter en is bezet met forse stekels. Aan de vrouwelijke palm kunnen trosjes met op dadels lijkende vruchten komen. De vruchten zijn oranjebruin van kleur.

Standplaats en verzorging

De dwergpalm is niet echt kieskeurig wat grond betreft, al moet de grond wel kalkrijk zijn en waterdoorlatend. Als je hem verplant kan je toch het best humus en eventueel wat koemestkorrels onder de grond mengen. Dit zorgt voor een goede wortelontwikkeling, en een goede opname van de meststoffen. Elke maand wat koemestkorrels is prima voor deze palmboom. Plant of zet een dwergpalm op een zonrijke plaats, hoewel hij ook wel in de halfschaduw kan groeien. Om een hoog exemplaar te krijgen moet je of veel geld neertellen of engelengeduld hebben. Het is een langzame groeier.

Olijfboom

Er zijn zo’n 300 verschillende rassen van de olijfboom. De groene of zwarte olijven worden tegenwoordig ook in andere landen dan de mediterrane volop gegeten. Uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. Winnaars op de (oude) Olympische Spelen kregen een olijfkrans op het hoofd gedrukt. Olijfbomen kunnen heel oud worden (tot 1000 jaar) en zijn dan zeer karakteristiek. De zilvergroene kroon is dicht vertakt. De bladeren blijven ’s winters aan. Een olijf staat graag zonnig en verdraagt meer vorst dan algemeen wordt aangenomen, maar wordt meestal als kuipplant beschouwd. De boom groeit eerst relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels. Pas na 5 jaar begint de boom vruchten te krijgen. Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden. 

Standplaats en verzorging 
Licht is van belang bij een olijfboom. Het beste kan je 'm in de volle zon zetten en uit de volle wind, maar dat is niet noodzakelijk. De ideale grond om de boom in te plaatsen is voedzaam en kleihoudend. Dat kun je bereiken door tuingrond te gebruiken, aangevuld met kleikorrels en compost, zodat de grond lekker luchtig wordt. De drainage moet ideaal zijn, want de olijfboom houdt niet van koude voeten. Daarom leg je kleikorrels onder in de pot, die nemen het meeste water op. Het overtollige water moet uit de pot kunnen stromen, zodat er geen wortelrot optreedt. Als je de boom water geeft, maak de grond niet te nat. Maar laat 'm zeker niet uitdrogen. Wanneer de grond tot 3 centimeter diep droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Dat moet ook gebeuren in de rustperiode in de winter. Dan moet de boom gehouden worden bij een temperatuur tussen de 2 en 10 graden celsius. Het bemesten vindt bij voorkeur plaats in het voorjaar. Een kleinere olijfboom heeft aan een hand organische langwerkende meststof (DCM) voldoende. In de zomer voeg je nog een handmeststof toe. Bij grotere olijfbomen hanteer je 2 handen vol in het voorjaar en 2 handen in de zomer. Na oktober moet je de olijfboom niet meer bemesten. De kunstmestkorrels geven bij drogere temperaturen meer korrels af. 

Snoeien van een olijfboom gaat op dezelfde manier als waarop je een knotwilg zou snoeien. De olijfboom kan helemaal kaal gesnoeid worden. De boom zal dan wel weinig vruchten ontwikkelen. Wil je wel vruchten, dan is het terugsnoeien van uitstekende takken genoeg. Deze lopen het jaar erop weer uit met nieuwe vruchten.

Sinaasappelboompje 

De vruchten van het sinaasappelboompje zijn een kruising tussen de komquat en mandarijn. Ze zijn eetbaar, maar wel zuur. Het sinaasappelboompje, ook wel de Calamondin, is niet winterhard en moet dus overwinterd worden in een kas. Hij blijft redelijk klein, wat kweken in pot makkelijk maakt.

Standplaats en verzorging  

Het boompje kan heel goed binnenshuis overleven in een huis met centrale verwarming en een normale luchtvochtigheid. Vermijd het bespuiten van de bladeren met een nevelspuit, want dit zal de bladeren alleen maar nat maken en de kans op het ontwikkelen van een schimmelziekte vergroten. Voorkom dat de bladeren langer dan een paar uur vochtig of nat zijn. Als de plant tijdens de wintermaanden in een serre staat, is het belangrijk dat de ramen een tijdje worden geopend om de vochtigheid in de serre te verlagen en de bladeren te laten drogen. In de zomer kan de boom in de volle zon buiten staan. Vermijd een tochtige, winderige plaats. De struik is allergisch voor een koude luchtstroom. Zoek een beschutte plaats tegen een warme muur. 

Het beste kun je vloeibare kunstmest of mestkorrels gebruiken die in irrigatiewater zijn opgelost in plaats van korrels met vertraagde afgifte. Of gebruik meststaafjes, zodat je de werking beter kunt regelen. Tijdens de groeiperiode in de winter is het wenselijk om de hoeveelheid mest naar eenmaal per drie waterbeurten te brengen. De vruchten worden ontwikkeld met gebruik van de energie die tijdens de groeiperiode in de bladeren en stammen van de planten is opgeslagen. Tijdens de warme maanden, wanneer de plant actief groeit en er zich nieuwe scheuten ontwikkelen, is het aanbevolen om mest aan elke waterbeurt toe te voegen. Citrusbomen hebben een grote behoefte aan stikstof. Gebruik dus kunstmest met meer stikstof (N) dan fosfor (P) of kalium (K). In de winter geef je slechts 1 keer per maand voeding. 

Het kan nu en dan nodig zijn om het sinaasappelboompje te snoeien, zodat zijn mooie vorm wordt behouden. Onthou tijdens het snoeien dat de takken die worden gesnoeid dit jaar geen fruit zullen dragen. Het best kun je de plant uitdunnen door enkele van de langere takken te snoeien, aangezien dit de natuurlijke bloeiperiodes niet zal beïnvloeden. Gebruik een hoogwaardige snoeischaar die de takken op een schone manier snoeit. Snoei net boven de bladknop. De beste periode om te snoeien is tijdens de zomermaanden, maar niet na half oktober.

Italiaanse kruiden

Niets is lekkerder dan een heerlijk kopje thee met Marokkaanse munt uit eigen tuin of balkon. Bovendien zijn kruidenplanten een kleurige en geurige aanwinst in een border, een pot op het terras of op het balkon. Bieslook, Dragon, Pepermunt, Salie en Tijm zijn voorbeelden van bekende soorten tuinkruiden. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.