Tuin
DIY: Kraanwagen-zandbak
Wil jij de blits maken bij je kinderen? Maak dan deze coole kraanwagen-zandbak! Gegarandeerd succes. En jij hebt er zelf ook nog wat aan, want in de achterbak kan je een prima kruidentuintje planten.

Wij hebben de kraanwagen van steigerhouten planken gemaakt. Geen blanke, maar met een kleurtje. Deels grijs en deels blauw. Die kan je gewoon kant-en-klaar kopen en hoef je niet zelf te verven. Ze zijn daarnaast al behandeld, dus dat scheelt ook weer werk.

Wat heb je nodig? 

 • 25 steigerhouten planken vergrijsd 250 x 19,5 cm / 3 cm dik (zoals deze)
 • 5 steigerhouten latten blauw 30 x 62 mm 
 • Voor 7 meter aan douglashouten latten (zoals deze)
 • 1 plaat betonplex 125 x 250 cm / 1,2 cm dik (zoals deze)
 • 1 plank blauw steigerhout als deze voor de wielen, maar hiervoor
  kan je ook een ander soort hout gebruiken en het blauw verven. 
 • Touw van ongeveer 2,5 m lang
 • Boor en schroeven
 • Afkortzaag
 • Decoupeerzaag
 • Zo'n 7 zakken zandbakzand 
 • Schuurpapier 

Stap 1: De onderkant 

Maak eerst het frame. Dit maak je van douglashout. De afmetingen zijn 1,2 m bij 1,8 m. Zorg voor 2 kleine blokjes hout aan de binnenkant. Daar klem je straks de zijkanten op vast. 

Stap 2: Zijkanten

Maak eerst de twee zijkanten aan de achterkant, voor boven de achterwielen. Vergeet niet om altijd eerst even voor te boren. Gebruik twee verticale latjes en schroef daar horizontale plankjes op vast. Deze zijkanten zijn zo'n 80 cm hoog en 30 cm breed. Een deel van de verticale latten laat je uitsteken; daar kan straks het dak op. De totale hoogte is 150 cm. 

Schuif deze zijkanten over de balkjes die je aan het frame hebt bevestigd. Schroef ze eraan vast. 

Stap 3: Zijkant en achterkant 

Hieronder zie je de zijkant. Maak hier ook een achterkant aan vast (1,20 m breed). De wieltjes die je overal terugziet op deze zandbak kan je maken uit het gekleurde steigerhout maar dan zal je voor de grote wieltjes wel meerdere plankjes aan elkaar moeten maken in verband met de breedte. Je kan dus ook gewoon ander hout gebruiken dat breed genoeg is. Dat moet je dan nog wel even blauw verven. Je zaagt deze wieltjes met de decoupeerzaag. 

Stap 4: Zandbak, raam en dak

De zandbak is heel makkelijk; schroef 4 steigerhouten planken koud op elkaar. De onderkant wordt een plaat betonplex. De afmetingen van de zandbak zijn 120 cm bij 100 cm. Bevestig de zandbak op het douglashouten frame. Tegen de zandbak aan maak je weer een muurtje van planken. Hou hier een gat over voor het raam. Er bovenop kan het dak. 

Stap 5: Bodem en stoeltje

Maak ook een bodem. Verder maak je een zitje aan de binnenkant. Zoals je hieronder ziet hebben wij een stuk vrijgelaten in het muurtje tegenover het stoeltje. In dat vak kan je spulletjes kwijt. Maar dit muurtje kan je natuurlijk ook gewoon door laten lopen. 

Stap 6: Kozijn en kraan

Maak een kozijn rondom het raam en een strookje onder het dak. De kraan bestaat uit 2 lange blauwe latten waartussen je korte blokjes schroeft. Hij hangt vast aan 2 latjes die weer vast zitten aan het muurtje. Wij hebben de constructie zo gemaakt dat je de kraan horizontaal kan bewegen. De haak teken je op een plank steigerhout en zaag je uit met een decoupeerzaag. 

Stap 8 

Stort het zand in de zandbak. Maak ook nog een bodem in de plantenbak van betonplex of steigerhout. Zorg voor voldoende potgrond of hydrokorrels en de plantjes kunnen erin gezet worden. Vergeet tot slot niet om alles heel goed te schuren voor de kinderhandjes. En klaar ben je! 

Tags: DIY

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.