Tuin
Tuinlampen op zonne-energie
Zoek je mooie grondspots voor in de tuin en wil je geen gedoe met elektriciteitsbedrading? Dan is solarverlichting ideaal. Een solarlamp is een lamp die zich oplaadt met zonlicht. Met de opgewekte energie kan de lamp in het donker branden.

In de stoere tuin in Hillegom plaatst Tom verschillende van dit soort solarlampen. De verlichting is makkelijk te plaatsen, want je hebt geen snoeren nodig. Door het licht dat overdag op de lampen schijnt, wordt het batterijtje vanzelf opgeladen, en als het donker wordt gaan de lampen aan. Superduurzaam dus!

Geen zon nodig

Maar hoe moet dat dan in een land als Nederland, waar de zon niet elke dag schijnt? Geeft niks! De zon hoeft heus niet per se te schijnen als je gebruik wil maken van zonne-energie. Buitenverlichting op zonne-energie werkt namelijk ook op gewoon daglicht. De energie wordt dus sowieso opgevangen. De lichtcollector (het zonnepaneeltje) is verantwoordelijk voor het opvangen van licht. Hiermee wordt het licht omgezet in energie. De energie wordt opgeslagen in een accu of batterij. Als het donker wordt, gaat de lamp automatisch branden dankzij de ingebouwde schemerschakelaar. Je hoeft niet na te denken over het aan- en uitschakelen. De lamp gaat dus vanzelf aan, maar ook het uitschakelen gebeurt vanzelf bij het eerste daglicht. 

Duurzaam en goedkoop

Voor deze lampen hoef je niet met elektriciteitskabels te werken. Dat scheelt een hoop werk en gedoe. Je kunt de verlichting op veel plaatsen gebruiken, ook daar waar je met bedrading niet zou kunnen komen. Plaats de lampen het liefst wel op de plek waar de zon ook kan schijnen. Naast dat deze solarverlichting makkelijk te installeren is, is het ook nog eens goedkoper, want je betaalt niet voor elektriciteitskosten. Plus: je doet iets goeds voor het milieu, want met het gebruik van zonne-energie draag je bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.