Tuin
Zet je boom in het licht
Je bedenkt het misschien niet zo één-twee-drie, maar die boom in je tuin kan je prima uitlichten met een spot. Zo geniet je er niet alleen met daglicht van, maar ook 's avonds. Hier wat tips!

Met een spot leg je specifieke aandacht op de boom. Er zijn verschillende soorten spots verkrijgbaar, maar de overeenkomst tussen deze buitenlampen is dat ze allemaal accentlicht geven. Ze verlichten niet de hele tuin, maar een bepaald onderdeel. in-lite heeft allerlei soorten tuinverlichting (waaronder allerlei spots). Check hier eens hun inspiratiepagina! 

Hieronder wat tips voor het kiezen van de juiste spot om je boom mee te verlichten.

Kies de soort spot

Bij het kiezen van de spot moet je weten waar de boom staat. Het gaat daarbij om de ondergrond: is dit gras, een houten vlonder of een losse ondergrond als grind? Vervolgens kies je voor een grondspot of een buitenspot. Buitenspots worden ook wel prikspots genoemd, omdat je ze in de grond prikt. Ze vallen mooi weg tussen de beplanting. Wordt de beplanting te hoog, dan kun je de spot verhogen met een tussenstuk. Zo kun je het licht flexibel inzetten naarmate je tuin verandert en blijft de boom perfect verlicht.

Grondspots zijn weer mooier in bijvoorbeeld een houten vlonder of een grasveld. Die verwerk je via de ondergrond, en aan de bovenkant ligt 'ie gelijk met het veld of de vlonder. Een grondspot is overdag nauwelijks zichtbaar maar verlicht in de avond op een sfeervolle manier het groen.

Welke soort boom heb je?

Maar welke spot is nou het mooist bij welke boom? Hiervoor verdelen we de bomen even in de volgende soorten: leibomen, platanen, grote en kleine vrijstaande bomen met zowel een smalle als brede kruin.

Leiboom
Een leiboom is op verschillende manieren te verlichten. Je kan de spot schuin op de kruin richten, waarbij de brede lichtbundel de hele kruin verlicht. Wordt de boom omringd door gras, kantel dan de pot iets in de ondergrond zodat de bundel in de boom schijnt.

Plataan
Een plataan kan je het beste van onderuit verlichten. Als de bestrating of een vlonder onder de kruin van de boom doorloopt kun je een grondspot in de bestrating integreren. Zo belicht je de kruin van onder, terwijl je er nog steeds gewoon onderdoor kunt lopen. Is er een border aangelegd bij de stam van de boom, dan kun je ook een spot met een grondpen gebruiken. Het mooiste is als je de boom van minimaal twee zijden uitlicht om zijn diepte te benadrukken.

Vrijstaande hoge brede bomen
Een grote boom zoals een eik, es of treurwilg heeft een flinke hoogte en breedte en kun je het beste uitlichten met een grote buiten- of grondspot. Richt voor het beste resultaat de de lichtbundel op de onderste helft van de kruin. Het is aan te raden om de boom van minimaal twee kanten te belichten, waardoor je z'n volume benadrukt. Gebruik drie armaturen als je helemaal om de boom heen kan lopen. Zo is 'ie volledig verlicht. 

Vrijstaande hoge smalle boom
Heb jij zo'n boom in je tuin staan? Gebruik dan spots met een smalle lichtbundel en een groot lichtbereik. 

Vrijstaande kleine bomen
Een kleine boom met een hoogte tot ongeveer 3 meter is perfect te verlichten met een wat kleinere buitenspot. Is de kruin van de boom breed, gebruik dan een spot met een lichtbereik tot zo'n 3 meter, en een brede bundel. Is de boom hoger dan 3 meter en smaller van vorm, gebruik dan een armatuur met een lichtbereik tot 5 meter. Plaats de armaturen iets van de stam af en richt de bundel in de boom voor het mooiste effect.

Tuinverlichting bij Eigen Huis & Tuin

In verschillende tuinen uit ons programma hebben wij in-lite tuinverlichting gebruikt. Zo zag je hun lampen in de luxe familietuin, waar bovenstaande foto's ook zijn gemaakt. In deze tuin zijn voor de grotere bomen, aan de kant van het water, grote spots gebruikt om de kruin mooi uit te lichten. In dit geval zijn de grote spots (BIG SCOPE) bevestigd aan de RISER, een accessoire waardoor de spot hoger komt te staan, zodat het licht niet verloren gaat aan de siergrassen in de border. 

Ook in de patio-tuin in Rotterdam is tuinverlichting gebruikt. In deze tuin zijn de bomen kleiner (vergeleken met de familietuin), dus hiervoor zijn ook kleinere spots gebruikt (de normale SCOPE). Ook hier is weer het accessoire gebruikt om te zorgen dat de spots hoger staan. Is er dus geen sprake van beplanting rondom de boom, dan kan de spot simpelweg in de grond geprikt worden. 

Mooiste effect

Er is dus genoeg keuze als het gaat om spots om jouw tuin prachtig mee te verlichten. Maar het belangrijkst is: hou altijd rekening met het lichtbereik en de lichthoek om een mooi effect in de tuin te creëren.

Tags: boom inlite

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.