Handlettering: hot & happening!
Smul jij ook van al die sierlijke getekende letters of quotes op winkelruiten, menukaarten en posters? Wil je zelf ook aan de slag, maar heb je angst om te beginnen? Dan hebben wij goed nieuws voor je: je hoeft voor handlettering geen talent te hebben, want je leert het door te doen!

Handlettering is het moderne kalligraferen en wordt steeds populairder om te doen. Steeds meer mensen gaan handgeschreven letters opnieuw waarderen en maken de mooiste dingen. Het ziet er misschien heel ingewikkeld uit, maar je kunt het zelf ook. Nu denk je vast dat je niet mooi genoeg kan schrijven, maar een mooi handschrift is ook helemaal niet nodig. Door goed  te kijken en het toepassen van enkele eenvoudige trucs, maak je van je eigen handschrift prachtige fonts. De letters bestaan al, jij brengt alleen de creatieve variaties aan. Hoog, laag, met een verdikking of schaduw. En het hoeven niet alleen maar letters te zijn, maar tekeningen mogen ook! Handlettering is een ontspannend werkje, maar ben wel gewaarschuwd want het is ontzettend verslavend om te doen!

In de Maakplaats krijgt Evelyn een workshop handlettering van Illustrator Karlijn van de Wier. Samen maken zij een inspirerend bord voor in de Maakplaats. Voordat ze aan de slag gaan met handlettering, schilderen ze het bord eerst met schoolbordfverf. Met behulp van een liniaal en een potlood brengen ze vervolgens hulplijnen aan zodat ze precies weten waar alle letters moet komen. Daarna brengen ze de letters aan met een krijtstift. Ze zijn met eenvoudige blokletters begonnen en hebben daarna kleine aanpassingen gedaan. Door die aanpassingen maken ze de letters steeds bijzonderder! Naast letters maken Evelyn en Karlijn ook nog bijpassende tekeningen.

Evelyn en Karlijn doen handlettering op een losse plaat, maar je kunt het ook rechtstreeks op de muur of gewoon op papier toepassen. Wil je zelf ook aan de slag? Met de onderstaande tips creëer je al snel de mooiste creaties. 

Je hebt een aantal dingen nodig: zwarte fijnschrijver(s), een potlood, een gum, een liniaal en papier! Zoek op Pinterest enkele mooie lettertypes uit die je kunt gebruiken ter inspiratie. Naast een aantal voorbeelden zal je natuurlijk ook nog een mooie quote moeten bedenken. Probeer op een kladbaadje uit hoe je de quote het mooiste vindt. Welke worden moeten groot, hoe is de verdeling op het papier en waar liggen de accenten? Begin met wat oefeningen en schetsen om het gevoel en de techniek door te krijgen. Hierna begint het echte werk.

Je kunt jezelf helpen door gebruik te maken van hulplijnen. Deze lijnen geven aan waar de letters moeten komen. Het is heel belangrijk om de letters goed te verdelen op het vlak, anders heb je kans dat letters er niet meer oppassen of dat je teveel ruimte overhoudt. Bedenk dus hoe groot het kader moet worden en geeft dit aan met dunne potloodlijnen. Daarna kun je de verdeling van de letters gaan tekenen. Hoe groot worden de grote letters en de kleine? Teken allemaal hokjes waar de letters in moeten komen. Ook dit doe je met dunne potloodlijntjes, zodat je ze makkelijk weer weg kunt gummen.

De hulplijnen zijn aangebracht, dus nu komt het leukste werk: het tekenen van de letters met potlood! Je moet het ook echt zien als tekenen en niet als schrijven. Teken en gum net zo lang tot je tevreden bent. Teken vervolgens de letters met een zwarte fijnschrijver. Nog even voorzichtig de hulplijntjes weggummen en dan is je ontwerp klaar! Na heel veel oefenen, zal je merken dat je de basislijnen steeds minder nodig hebt. Probeer na een tijdje ook vanuit de losse pols te schetsen. Succes!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.