Tuin
Familietuin in Velserbroek (deel 1)
Evelien en Sierk-Jan wonen met hun twee dochtertjes in een fijn familiehuis in Velserbroek. Ze hebben een groot raam aan de achterkant van het huis. Daardoor is de tuin constant zichtbaar. En zo gezellig is die tuin niet... Dus daar moet wat aan veranderen!

Met een verhuizing én de geboorte van de jongste dochter vers in het geheugen, hebben Evelien en Sierk-Jan een druk jaar achter de rug. Er zijn nog veel klusjes die ze willen oppakken. In huis gaat dat wel lukken, maar de tuin... daar komt het koppel niet helemaal uit.

Het probleem

Een deel van de tuin ligt in de schaduw en het andere in de zon, wat de keuze voor planten en bloemen lastig maakt. In het deel wat wél in de zon ligt, zouden ze tegelijkertijd ook graag zitplek willen hebben. Ook ontbreekt er speelplek voor de kinderen. Sierk-Jan en Evelien weten gewoon niet zo goed hoe ze het aan moeten pakken.

Het plan

Het idee is om een familietuin te maken waarin van alles gedaan kan worden: spelen, eten en relaxen. Er komen gezellige tegels met een bloemmotief, een zandbakboot, meerdere borders met groen en twee pergola's voor een intieme sfeer. 

Frisse schutting

De tuin moet hélemaal anders. Daarom begint Tom bij de basis: hij plaatst een nieuwe schutting. Hij sloopt de oude er niet uit, want die is nog goed en stevig, maar hij maakt er nieuwe planken tegenaan. Tom heeft gekozen voor greywash-planken, die de schutting een totaal andere uitstraling geven. Dit is een goede budget-oplossing als je toe bent aan iets anders, maar je oude schutting nog goed functioneert. Moeilijk is het ook niet. Je moet de planken wel even voorboren, om te voorkomen dat de planken splijten. 

Borders overal

In vier hoeken van de tuin plaatst Tom borderbakken. Hij maakt een fundering van opsluitbandjes en gebruikt patio-blokken die hij aan elkaar lijmt met steenlijm. De blokken laat Tom niet zoals ze zijn: hij brengt er een kalei-mortel op aan. Deze kalkpleister geeft een streperig effect. De mortel is van zichzelf wit, maar Tom mengt er nog een blauw-grijs kleurtje doorheen. 

Tegels met een motiefje

In het midden van de tuin legt Tom tegels. Hij kiest voor een buitenrand van twee verschillende kleuren tegels. In het midden maakt hij een vierkant van tegels met een bloemmotiefje, waardoor het lijkt alsof er een soort vloerkleed in de tuin ligt.

Groen in de borders

Tijd voor groen! In de borders plaatst Tom grote magnolia's, ook wel valse tulpenbomen genoemd. Deze plant doet het goed in zowel de zon als de schaduw. Van juni tot en met augustus bloeit 'ie volop. Verder plant Tom felroze Japanse rozen, die nog flink gaan groeien. Voor in de schaduwplekken van de tuin mag de rhododendron praecox met z'n trosjes paarse bloemen niet ontbreken. Wil je weten welke planten Tom nog meer in deze tuin plaatst? Klik hier voor het volledige lijstje.

De hoogte in

Aan beide kanten van de tuin, zowel tegen het huis als tegen de schuur aan, maakt Tom pergola's. Dat zorgt voor een gezellige en intieme sfeer. Tom maakt de pergola's van douglashouten palen. Hier check je de werkbeschrijving!

Zo, voor deze week zit het erop. Volgende week maakt Tom de familietuin af!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.