Huis
Koof met verlichting
In de woonkamer in Zenderen maakt Thomas een strakke koof boven het raam. Daar zet hij spotjes in vast; een mooie, moderne toevoeging aan de eethoek.

Met een koof verberg je iets wat niet zo mooi is om te zien in een kamer. Zoals een afvoerleiding of een gordijnrails. Je maakt het bovenaan de muur, bij het plafond. Ook kan je er spotjes in maken, en door de koof worden de aansluitingen daarvan netjes weggewerkt. Dat is ook wat Thomas doet in de 10-persoons-woonkamer. 

Zagen van de koof

De koof zelf, de houten constructie die aan het plafond wordt vastgemaakt, maakt Thomas van MDF-hout. De planken zijn 12 mm dik. Voordat je de onderdelen zaagt, moet je opmeten hoe laag en hoe breed je de koof wil hebben. Dat teken je dan af op het MDF. Een koof bestaat altijd uit drie delen. Zaag ze uit in verstek (dus in een hoek van 45 graden), zodat ze strak op elkaar aansluiten. 

Stevig vastzetten

Plak de onderdelen vervolgens goed aan elkaar vast met tape (aan de achterkant). Vouw het nu om en doe de houtlijm ertussen. Nu kan het drogen. Om dit extra goed aan te drukken kun je tape gebruiken om de boel vast te klemmen (zie foto). En een extra driehoekig latje kan ook geen kwaad. Je ziet trouwens dat Thomas 2 dezelfde onderdelen maakt; misschien moet jij dat ook doen, als het materiaal niet lang genoeg is moet je er 2 aan elkaar vast maken. 

Alles in elkaar

Bevestig twee houten latten aan het plafond met slagpluggen. Maak vervolgens met een gatenboor de gaten die nodig zijn voor de spotjes in de koof. Geef ieder spotje z'n eigen snoer. Let er bij het aansluiten op dat je de kleuren van de snoertjes (blauw en bruin) goed scheidt. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul hier je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrief.
Dit is geen correct e-mailadres We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen.