Een border is niets meer dan een strook van vaste planten in verschillende hoogte, van hoog naar laag geplant. De vorm van de border kan heel erg verschillen, van rechthoekig tot rond. Meestal ligt de border tegen een rustige achtergrond zoals een muur of een haag, maar hij kan ook vrij in de tuin liggen.

Er zijn verschillende manieren om een border te maken. Welk soort afzetting je kiest, kun je het beste af laten hangen van de stijl van je tuin: natuurlijk, modern en strak of juist heel wild. Kies bijvoorbeeld uit:

Bielzen

Jarenlang waren bielzen in veel Nederlandse tuinen terug te vinden. Tegenwoordig zijn veel bielzen vervangen voor bielzen in sierbeton omdat deze veel makkelijker te hanteren zijn en minder snel rotten.

Stapelstenen

Hiermee krijg je een strakke en moderne look.

Stapelblokken

Met stapelblokken is veel mogelijk: het bouwen van bloembakken, afwerking van een border, het opvangen van hoogteverschillen of als traptrede. Stapelblokken zijn er in diverse kleuren, afmetingen en vormen. Het metselen van composities is heel erg makkelijk.

Keien

Stapel ze op elkaar en ze zorgen voor een speels effect in je tuin.

Paaltjes

Voor een puur en natuurlijk uiterlijk. Heel makkelijk te plaatsen in de vorm van houten borderrollen.

Klinkers

Gebruik ze rechtopstaand óf liggend of juist doorelkaar.

Steenkorven

De korven kunnen gevuld worden met verschillende stenen, zodat ze eigenlijk in elke tuin passen.

Turfblokken

Voor een oer-Hollands tintje in je tuin. Zet de blokken goed vast om te voorkomen dat ze met een beetje wind door je tuin vliegen. Bijvoorbeeld door middel van een pen die je er vanaf de bovenkant in boort.

Als je meerdere borders in je tuin hebt, kun je natuurlijk spelen met verschillende soorten materiaal. Houd je wel bij een border aan één soort materiaal. Anders krijg je een rommelig effect of is de kans groot dat de border niet sterk genoeg is.