Wil je een barbecue in de tuin, dan heb je een solide basis nodig. Ontbreekt deze in jouw buitenverblijf, stort dan eerst een plateau van beton. De bbq is van bovenaf gezien een U-vorm. Deze omtrek ga je realiseren door middel van vuurvaste bakstenen. Voordat het zover is, moet je een profiel opzetten. Je wilt tenslotte geen schots en scheve bbq. Het stellen van een metselprofiel is een nauwkeurige taak.

Metselprofiel

Op deze pagina kun je lezen hoe je te werk gaat bij het bouwen en schoren van een metselprofiel en vind je meer metseltips. Het is handig om de lagermaten over te nemen op een lange lat. Wat zijn lagermaten? Dat is de hoogte van je steen + voeg. Deze streepjes neem je vanaf de lat over op je metselprofielen. Nu weet je precies op welke hoogte je het metselkoord moet spannen. Leg eerst de bakstenen "droog" neer, dus zonder een laag cement. Je ziet waarschijnlijk dat je niet netjes uitkomt. Geen paniek: je kunt deze vuurvaste stenen op maat slijpen.

Metselen

Maak een inkeping en sla het overbodige stuk met een hamer los. Doe dit van tevoren met alle benodigde stenen. Als je de vuurvaste metselspecie hebt aangemaakt, kun je de eerste laag op de betonvloer scheppen. En dan is het vanaf nu stapelen, metselen, stapelen, metselen etc. Haal met je troffel de overtollige specie weg. Metsel binnen de U-vorm een bodem voor de kooltjes.Dit is de basis van je bbq. Nu nog een plaat of rooster aanschaffen, een vuurtje eronder, maïskolven & spareribs op de grill en eet smakelijk!