Regelwerk/staanders

Het regelwerk is de basis van deze kast. Met slagpluggen zet je de vuren balken vast op de vloer. Zes vuren balken vormen de staanders. Eén vuren balk is een ligger die bovenaan langs het dak loopt.

Tussen de staanders komen vijf panelen met nisjes, beiden van MDF. De staanders moeten dus op gelijke afstand van elkaar komen. Deze afstand is de breedte van een paneel. Het is handig om eerst de uitsparingen uit de panelen te zagen. En dan kun je de nisjes (rechthoekige bakken) maken. Zo'n bak bestaat uit vijf plankjes MDF. Uit de achterplaat frees je een kleine sleuf. Dit dient als sponning voor de plankjes, waardoor het een stevig bakje wordt. Gebruik houtlijm en schroeven.

Scharnierend paneel

Het vijfde paneel wordt iets anders. Dit wordt namelijk een scharnierend paneel. Een soort deur. Via dit paneel kun je de ruimte achter de nisjes bereiken. Nog een verschil: de nisjes worden minder diep. Anders zou de achterkant van de nisjes het draaien van het paneel verhinderen. Zet de nisjes vast aan de voorpanelen. Gebruik hiervoor houtlijm en schroeven. Eerst even voorboren, dan alle schroeven een klein stukje indraaien. Nu kun je de schroeven zo manoeuvreren dat de nisjes gelijk met uitsparingen zitten.

Nu kun je de panelen met nisjes aan het regelwerk vastboren. Je ziet het vast al: deze constructie is niet stevig genoeg. Schroef vuren balken verticaal tussen alle nisjes. De schroef loopt vanaf de binnenkant van de nis naar de achterkant, door de balk heen. Schroef nu vuren latten horizontaal onder alle nissen, zodat die de nissen ondersteunt. De schroef loopt vanaf de achterkant door de lat en staanders heen.

Pianoscharnier

Het laatste paneel zet je vast met een pianoscharnier. Dit paneel heeft ook ondersteuning nodig. De oplossing is een houten bak met bokwieltjes. Gebruik geen zwenkwielen, want die gaan tegen elkaar in draaien.

Verstevig ook deze nisjes en maak de zijkanten van de kast dicht. Meet de schuinte van je dak met een zwaaihaak op, neem het over op MDF platen en zaag de zijkanten uit. Even bijkomen van de klus en dan kun je de kast verven of beplakken met (laminaat)folie.