Even doortochten

In deze uitleg gaan we uit van een bestaande waterleiding in de kruipruimte. Het is heel belangrijk dat je de kruipruimte laat doorluchten, vóórdat je aan de slag gaat. Een kruipruimte is nogal muf is en benauwd. Door een gebrek aan zuurstof kun je buiten bewustzijn raken. Minimaal een uur van tevoren laten luchten dus.

Water afsluiten

Zet de hoofdkraan voor het water uit en laat de leidingen leeglopen via het aftapkraantje. Zet ook alle kranen in huis open en sluit ze weer af als nergens meer water uitloopt.

Flexibele leidingen

Flexibele, koperen leidingen zijn bij deze klus heel gemakkelijk. Je kunt ze met je handen buigen. Daardoor hoef je nauwelijks knelkoppelingen te gebruiken.

Zijtak zagen

Vanaf de koudwaterleiding maak je een zijtak voor de buitenkraan. Bepaal de plek van de aftakking en zaag hier de leiding door tweeën met een ijzerzaagje. Vergeet niet de bramen (ruwe randjes) weg te schuren. Anders krijg je fluitende geluiden in je waterleiding.

Koper koppelen

Je hebt nu een doorgezaagde leiding en een nieuw stuk leiding. Met een T-stuk (zelfde diameter als je leiding!) ga je deze delen met elkaar verbinden. Een flexibele, koperen leiding is eigenlijk te zacht voor een knelkoppeling. Verstevig 'em daarom eerst met een steunbus. In de winter moet je de leidingen aftappen omdat ze anders kapot vriezen. Het is dus zaak om een aftapkraantje te monteren. Doe dit op een handige plek, bijvoorbeeld bij de watermeter.

Gat boren

Ga naar buiten en bepaal de plek waar je een gat gaat boren voor de leiding. Let op dat de waterkraan minimaal 50 cm boven de grond moet komen. De aftapkraan moet altijd lager liggen, want anders kan het water niet weglopen. Plek bepaald? Boor dan een gat van zo'n 20 mm met een steenboor.

Kraan monteren

Buig de koperen pijp recht omhoog zodat 'ie langs de muur loopt. Even inkorten op de juiste hoogte. Nu kun je het muurplaatje aan de buis schroeven. Wikkel een paar slagen teflon tape met de klok mee om het schroefdraad van de kraan. Koppel de kraan aan het muurplaatje. Gebruik plugjes om het plaatje tegen de muur te schroeven.

Laatse puntjes

Gebruik een flexibele kit voor het afdichten van het gat rondom de leiding. Controleer of de wateraansluiting werkt en dicht het gat bij de muur.