Dat ligt natuurlijk helemaal aan de staat van het hout. Is het nieuw en onbehandeld, heeft het een verf of laklaag en is deze laag in een goede of een slechte staat? Voor alle verschillende staten van het houtwerk zijn ook verschillende methoden om het voor te behandelen.

Voor alle hout geldt: eerst goed ontvetten! Op deze manier trekt het vet niet in het hout als je het schuurt. Als je een slechte verflaag helemaal wil verwijderen ontvet je het hout daarna. Hout ontvetten kun je doen met een ammoniak oplossing. Leng water aan met ongeveer tien procent ammoniak. Neem het hout hierna af met water zodat er geen reinigingsmiddel achterblijft.

Nieuw, onbehandeld hout

Om te beginnen moet je het hout eerst ontvetten. Neem het daarna af met water. Schuur het hout glad en schuur daarbij altijd in de richting van de houtnerf. Maak het hout na het schuren stofvrij met een natte doek. Zet het hout in een dunne laag grondverf als je een dekkende kleur aan gaat brengen. Bij gebruik van beits of een transparante lak gebruik je geen grondverf. Schuur de grondverflaag als deze droog is licht op met fijnkorrelig schuurpapier. Maak de ondergrond weer stofvrij met een natte doek voordat je verder gaat met het aflakken.

Hout met een verflaag die nog in goede staat is

Als de verflaag nog in goede staat is hoef je deze alleen te ontvetten, opschuren en schoonmaken. Neem het hout na het ontvetten weer af met water. Als er veel kleurverschil is tussen de oude en de nieuw aan te brengen laag verf is het verstandig om eerst een laag grondverf aan te brengen. Zo voorkom je dat de oude laag verf door de nieuwe kleur heen komt en de nieuwe laag dekt beter.

Hout met een transparante laag

Hout met een beits, olie of transparante laag heeft geen grondverf nodig. Maak de oude laag schoon met wasbenzine, schuur het op en ontstof het. De oude laag hoeft er dus niet af en doet dienst als grondlaag. Verf nu het hout met de nieuwe laag beits of transparante lak. Het aanbrengen van meerdere lagen vergroot de duurzaamheid. Tussen het aanbrengen van de lagen weer licht opschuren en schoonmaken.

Hout met een verflaag in slechte staat

Is de verflaag op het hout erg slecht dan kun je deze beter helemaal verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de laag afbranden of een heteluchtfohn gebruiken. Een andere optie is het gebruik van een verfafbijtmiddel. Deze methodes gebruik je in combinatie met een verfkrabber. Sommige verflagen kun je ook afschuren. Als de laag verwijderdt is ontvet en schuur je het hout en maak het schoon zoals bij onbehandeld hout. Als je grondverf aanbrengt schuur je deze daarna licht op met fijnkorrelig schuurpapier.

MDF

Maak het MDF eerst schoon met MDF reiniger. Hierna kun je het schuren en in een speciale MDF grondverf zetten. Dit is wel echt nodig omdat het MDF anders heel veel verf opneemt en je erg veel laklagen aan moet brengen. Tenslotte nog een keer licht opschuren en aflakken.