Huis
Tuin
Video

Spareribs van de barbecue

& Weber
Zon, biertje, barbecue en….. spareribs! Het is – naast de hamburger – een klassieker die bij bijna elke barbecue wel geserveerd wordt. Maar hoe maak je die spareribs nou lekker mals? Grillmaster Bram maakt botermalse Spareribs op de Weber Summit Charcoal Grill. Laat maar komen, die zomeravonden!


De perfecte ribs vereisen wel wat werk. Je wil natuurlijk wel – om in de termen van professionals te spreken –lekkere ‘rookribben’. Dat het vlees de smaak heeft van hout en van het bot valt. Wat je ervoor nodig hebt: geduld, tijd, een goede rub en een Weber Summit Charcoal Grill. Zelf doen? Hieronder vind je het recept!

Recept 'Spareribs'

Ingrediënten:

  • stacks of ribs
  • 1 glas cola
  • 100 gram boter

Voor de rub

  • 4 eetlepels zout
  • 4 eetlepels gemalen koriander
  • 2 eetlepels zwarte peper
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  •  4 eetlepels mosterdpoeder
  • 4 eetlepels gemalen komijn
  • 8 eetlepels bruine suiker

Voor de saus

  • 200 gram bruine suiker
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • ¼ tl komijnpoeder
  • Snufje peper
  • 2 tl worcestershire sauce
  • 2 tl sojasaus
  • ½ tl Tabasco
  • 2 tl dijonmosterd
  • 150 ml tomatenketchup
  • 50 ml stroop

Rub:

  • Maak de rub van suiker, mosterdzaad, koriander, paprikapoeder, komijnpoeder en zout (hoeveelheden in ingrediëntenlijstje hierboven). Doe alles in een vijzel en maal het fijn.  

BBQ saus

  • Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar. Meng daarna alle vloeibare ingredieënten en giet in de GBS wok. Gooi de droge ingredieënten hierbij en meng ze goed met elkaar. 
  • Bereid de barbecue voor directe lage hitte en zet de wok in het GBS rooster. Laat samen met de BBQ langzaam heet worden en laat de BBQ-saus koken en indikken.
  • Haal vervolgende de deksel van de BBQ, leg het rookhout op de briketten en plaats de wok in het GBS grillrooster. Rook voor minimaal 10 minuten. 

Spareribs
Werkwijze in de keuken

  • Verwijder het membraam aan de achterkant van de ribben. Dit doe je door een vork onder het membraan te steken en hem er dan met behulp van een keukenpapiertje af te trekken.
  • Smeer de ribben royaal in met de bbq-rub. Plaats ze in het rib rack.

Werkwijze bij de BBQ

  • Bereid de Summit Charcoal voor om te gaan roken. Vul de Summit met briketten en steek deze aan. Laat even branden en voeg rookchunks toe.
  • Plaats de diffuser plate in de Summit Charcoal en plaats het grillrooster. Zet de onderste schuif op de rookstand. Dit betekent dat je de schuif verplaatst naar het tweede gaatje. De bovenste schuif blijft voor 30% open.
  • Zet het rib rack met de ribben op het grillrooster en rook de ribben voor 3 uur op 100 °C. Na die 3 uur hebben ze vast een mooie kleur. Haal de ribben van de barbecue.

Werkwijze in de keuken (vervolg)

  • Besprenkel de ribben met cola (voor het verzuren) en leg er schijfjes boter op. Op die manier krijg je perfecte malse ribben. 
  • Wikkel de ribben in butcher paper en plaats terug op het rib rack.

Werkwijze bij de BBQ (vervolg)

  • Gaar de ribben voor nog 2 uur bij een temperatuur van 100 °C.
  • Haal de ribben van de Summit

Werkwijze in de keuken (vervolg 2)

  • Haal de ribben uit de butcher paper. LET OP, de stoom kan heet zijn!
  • Smeer de ribben in met de BBQ-saus.

Werkwijze bij de barbecue (vervolg 2)

  • Leg de ribben terug op barbecue (zonder ribrack) en gaar voor nog 20 minuten.
  • Haal de ribben van de barbecue en verwijder het grillrooster en de diffuser plate (gebruik hierbij handschoenen).
  • Plaats het grillrooster terug en grill de ribben op de vleeskant voor 3 minuten bij 200°C.
    Eet smakelijk! 

 Meer BBQ-inspiratie? Bekijk de website van Weber.  

ID: 8100

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Je bent succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Inschrijven