Huis
Tuin
Video

Wandeling in het bos? Deze 4 eetbare noten kun je in het najaar vinden

In de herfst is het heerlijk om een wandeling door het bos te maken. Alle bomen zijn mooi gekleurd en overal zie je dennenappels, eikels en kastanjes. Maar wist je dat er ook een aantal noten in het bos groeien die je direct kunt opeten? Een lekkere snack tussendoor!

1. Walnoten

De walnoot groeit door heel Nederland. Je kunt deze boom herkennen aan zijn dikke stam, grote ronde kroon en veervormige bladeren van ongeveer dertig centimeter. In de zomer zie je in deze boom limoen-vormige vruchten waar de walnoot ingroeien. Als je de walnoot wilt eten, kan je dit het beste in de herfst doen, omdat dan de noten rijp zijn en soms zo uit de lucht komen vallen! Als er nog een velletje omheen zit, haal je die eraf en dan is de noot klaar om opgegeten te worden.

walnoot

2. Hazelnoten

Deze noot groeit aan twee verschillende hazelaars; een struik of een boom. Je kan ze herkennen aan de hartvormige bladeren met een gezaagd randje. Wil je de hazelnoot eten? Kraak het omhulsel eraf en eet de noot lekker vers op! Als je hazelnoten wat langer wilt bewaren, is het slim om ze een aantal weken te laten drogen.

hazelnoot

3. (Tamme) kastanjes

Niet allemaal, maar sommige kastanjes kun je eten, zoals de tamme kastanje. Je kunt deze boom herkennen aan de bolsters met lange, stekelige naalden. De kastanje zelf is iets anders dan een normale kastanje; deze is namelijk wat platter en heeft een klein wit pluimpje. In oktober zijn de meeste noten rijp en kun je ze ook eten. Als je wilt controleren of de kastanjes nog goed zijn, kun je ze thuis in een bak met water leggen. Zinken ze? Dan zijn ze rijp!

tamme kastanje

4. Beukennoten

Deze noot is iets minder bekend, maar wel net zo lekker! Ook deze nootjes groeien in een bolster net als de walnoot en de kastanje. Je kunt hem vinden onder een boom met een gladde bast en ovale, licht golvende bladeren. Let op: Als je teveel beukennootjes eet kan het giftig zijn door het blauwzuur. Een klein handje kan geen kwaad! Als je er meer wilt gebruiken, moet je ze thuis even in de zon leggen en hierdoor verdwijnt het blauwzuur. 

beukennoot

Waar?

Ben je benieuwd waar je deze bomen kunt vinden? Op deze website kun je heel makkelijk zien wat er bij jou in de buurt te plukken en rapen valt! 

Bekijk ook:

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash - David Bruyndonckx
Foto 1: Pixabay
Foto 2: Pixabay
Foto 3: Pixabay
Foto 4: Pixabay

Bron: Elle eten

Alieke van Rijn
ID: 9395

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven