Huis
Tuin
Video

Dit is waarom je de blauweregen nu moet snoeien en zo doe je dat!

In het voorjaar zie je de blauweregen (oftewel de Wisteria) vast weleens voorbijkomen. Een prachtige blauwpaarse slingerplant die langs huizen groeit of als een mooie boom in het park staat. Wil je zelf deze plant in de tuin of heb je hem al een poosje staan? Vergeet 'm dan niet te snoeien in januari/februari en juli/augustus.

Om deze reden moet je hem nu snoeien

Blauweregen groeit pas echt goed als je hem regelmatig een snoeibeurt geeft. Dat snoeien zorgt er namelijk voor dat er in het voorjaar extra bloemen verschijnen. Ook helpt het om de plant onder controle te houden, zodat hij niet alle kant op groeit. Dit kan namelijk nog wel eens gebeuren bij de blauweregen! Je moet hem daarom niet alleen in de zomer snoeien, maar ook in de winterperiode.

Geen groene vingers? Met deze gratis online plantencursus word ook jij een expert!
Kamerplanten

Zo snoei je ‘m!

Eerste winter - Januari/februari: Na het planten van de blauweregen knip je de hoofdtak terug op zo’n 75 - 90 cm en haal je alle zijscheuten weg. Let er wel in de winter op dat je niet de plant gaat snoeien als het vriest. Dit kan namelijk schade aanbrengen aan de plant.

Eerste zomer - Juli/augustus: Maak nu twee sterke zijtakken vast. Kort de zijscheuten in tot op ongeveer 3/4 knoppen. Zo moedig je de plant aan om op een mooie manier verder te groeien.

Januari/februari: Knip nu de eerder ingekorte scheuten nog een keer terug, tot op ongeveer een vingerlengte. Je zult zien dat er dan 2 of 3 knoppen overblijven en bind hierna de laagste takken horizontaal aan met een touwtje of een speciaal klemmetje. Je kunt nu al goed zien welke knoppen uit gaan komen in het voorjaar, deze bloemknoppen zijn namelijk veel ronder dan de puntige bladknoppen!

Bind de hoofdtak en de gesteltakken ook aan. Gesteltakken zijn de dikkere takken die aan de hoofdtak zitten. Op deze manier wordt de plant nog hoger en breder. Wil je dit liever niet? Dan moet je dit laten zitten. Als je plant al groot genoeg is, kun je de hoofdtak en de gesteltakken gewoon inkorten. Knip daarna alle jonge scheuten die op de gesteltakken zijn ontstaan, terug naar ongeveer 5 tot 6 ogen. Vind je tellen te veel gedoe? Dan zou je ook een handlengte aan kunnen houden. Het komt hierbij niet heel precies.

Augustus: Knip daarna in de zomer steeds de de lange uitlopers weg en knip lange takken af tot 2 tot 3 knoppen. Dit zorgt ervoor dat de blauweregen een mooie vorm behoudt.

Wanneer je de blauweregen niet goed bijhoudt, kan het zelfs voorkomen dat hij niet gaat bloeien in het voorjaar! Neem er dus de tijd voor en snoei hem twee keer per jaar.

Fotocredits

Headerfoto: Unsplash -E T T T O
Foto in artikel: Unsplash - "My Life Through A Lens"

Alieke van Rijn
ID: 9982

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven