Huis
Tuin
Video

Bloembollen uitgebloeid? Op deze manier heb je er nog jaren plezier van!

Bij het voorjaar, horen natuurlijk ook voorjaarsbloemen! We zijn gek op de vrolijke kleuren en de heerlijke geuren van narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen. Maar wat doe je met de bloembollen als ze uitgebloeid zijn? Gooi ze niet weg, want dit kun je er nog mee doen!

Als je de bollen namelijk op de juiste manier verzorgt kun je er nog jaren plezier van hebben in het voorjaar! Hoe? Wij leggen het je uit:

1. Laat de plant op een natuurlijke manier afsterven

Knip allereerst de verwelkte bloemen weg, omdat de bloemen anders zaad gaan aanmaken, en dat moet nou juist niet gebeuren. Om te kunnen overleven moet de bol zich concentreren op de opslag van het reservevoedsel. Daarom is het belangrijk dat je de bladeren wel aan de bol laat zitten, zodat de bol de voedzame stoffen uit de bladeren kan zuigen om weer sterk te worden. Zodra die bladeren helemaal leeg zijn gezogen sterven ze af. Pas wanneer dát is gebeurd mag je de bol uit het bloempotje of de grond halen.

2. De bollen schoonmaken

Om de bollen meerdere jaren te kunnen hergebruiken is het heel belangrijk om de bollen op de juiste manier te bewaren. Hoe? Simpel: door het vuil en de aarde van de bollen te wrijven. Doe dit absoluut niet met water, want dan gaan ze rotten.

3. Op een koele, droge en donkere plek bewaren

Zijn de bollen goed schoon én droog gemaakt? Dan kun je ze bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen stuk voor stuk in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je deze doos vervolgens zet, dat maakt niet uit, zolang het op die plek maar donker, koud en vooral droog is.

En dan?

Op een gegeven moment kun je ze weer uit de doos halen. Maar wanneer dat is, dat is afhankelijk van wat je er mee wil doen.

Wil je ze in de tuin planten?
Plant de bewaarde bollen dan in de herfst al in de tuin. Het liefst in de maand oktober, maar een andere maand in het najaar kan ook, zolang het maar niet vriest. En heel belangrijk: zorg ervoor dat je de bollen altijd in een groep plant.

Heb je ze liever in huis?
In dat geval is het belangrijk dat ze eerst een koude periode meemaken. Je kunt deze zogenaamde winter nabootsen door ze ongeveer zes tot acht weken op een koude plek te leggen. Bijvoorbeeld in de koelkast of een koude garage. Daarna kun je de bollen planten.

Fotocredits
Headerfoto: PXhere

Bron: Libelle.be

Marjolein Sintenie
ID: 7878

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven