Huis
Tuin
Video

5 bloemen die je kunt eten (en zelf kweken!)

Op zoek naar iets wat net even anders is voor het avondeten? Maak je eten af met een paar eetbare bloemen! Dit zijn ze, en zo kweek je ze zelf.

1. Goudsbloem

De goudsbloem, die ook wel bekend staat als de calendula, ziet er niet alleen mooi uit. Je kan deze bloemen prima opeten! Ze hebben een kruidige en peperige smaak. De blaadjes kun je daarnaast ook als kleurstof gebruiken. Zaai de goudsbloem in maart, en je kunt er tussen juni en oktober van genieten.

2. Violen

De zachte en zoete smaak van viooltjes zijn een bijzondere toevoeging aan een gerecht. Ook op taarten of in ijsblokjes zijn ze beeldschoon. Viooltjes zijn echte voorjaarsbloeiers, zaai ze dus in maart of april. Het best groeien ze op een half zon/half schaduwplek.

3. Madeliefjes

Madeliefjes zien er natuurlijk superlief uit, de perfecte decoratie dus. De neutraal smakende bloem kun je overal vinden, langs de weg, op veldjes maar ook gewoon in de achtertuin. Je hoeft dus weinig moeite te doen om ze te vinden.

4. Lavendel

Deze paarse klassieker doet het niet alleen goed in shampoo en zeep. Lavendel is namelijk overheerlijk in een marinade met kip of lamsvlees. Wees voorzichtig! Vanwege de intense smaak heb je maar een klein beetje nodig. Zelf laten groeien vereist nogal wat geduld. Zaai de lavendel in februari en houd het onder glas tot en met april. De zaadjes hebben nachtkou nodig voor ze gaan ontkiemen en bloeien pas in jaar twee op een zonnige plek. Je kan natuurlijk ook valsspelen en een volgroeide plant kopen.

5. Paardenbloem

Nog zo'n bloem die je gewoon naast de weg en in het veld kunt vinden: de paardenbloem. De knalgele bloem doet het vooral goed in salades vanwege zijn ietwat grasachtige smaak. Zelf zaaien? Doe dat in maart en april of vanaf mei buiten in de volle grond. De paardenbloem bloeit tussen juni en september. 

Christa Koeyvoets
ID: 8153

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven