Huis
Tuin
Video

Dit is waarom veel bomen nu al bladeren verliezen

Het is nog hartje zomer maar toch lijkt het op sommige plekken wel herfst. Vele bomen verliezen namelijk nu al bladeren. Hoe kan dit eigenlijk?

De uitvallende bladeren hebben volgens woordvoerder Staatsbosbeheer Marcel van Dun alles te maken met de twee droge zomers die we achter de rug hebben.

Te weinig regen

Afgelopen zomer was het ontzettend warm en droog. Normaal gesproken worden de maanden erop, in de herfst dus, de waterreserves weer aangevuld. Dit was echter vorige zomer een probleem, want ook de herfst was een stuk droger dan normaal. Het grondwaterpeil is dus heel laag.

Bomen die geen diepe wortels hebben, hebben hierdoor een probleem. Ook bomen op hoge zandgronden, bijvoorbeeld op de Veluwe of in Drenthe, hebben hierdoor te weinig water. Hierdoor wordt de sapstroom naar de bladeren al vroeg in het jaar stopgezet waardoor de bladeren nu al afsterven.

Schadelijk

Voor sommige bomen is het schadelijk dat de bladeren nu al uitvallen. Bij dennenbomen en fijnsparren groeien deze namelijk nu niet meer aan waardoor ze dood kunnen gaan. Bij loofbomen is het echter geen probleem.

Julia van Rijn
ID: 8964

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven