Huis
Tuin
Video

Bijzonder om te zien: deze bomen raken elkaar nét niet

Heb je ooit een verlegen boom gezien? Het klinkt misschien gek, maar bij de Borneo kamfer bomen lijkt het er toch echt op. Ze durven elkaar namelijk niet aan te raken! En dat levert heel bijzonder plaatjes op!

De natuur weet ons keer op keer weer te verrassen. Van planten met vuurrode lippen, tot vetplantjes in de vorm van konijntjes, stenen of zelfs pissebedden. Je kan het zo gek niet bedenken, of de natuur heeft het gewoon. Maar wat we dít keer tegenkwamen vinden we wel héél bijzonder om te zien. Sommige bomen lijken namelijk zo verlegen te zijn, dat ze elkaar niet aan durven te raken.

Crown Shyness

En met ‘verlegen’ overdrijven we niet, want dit verschijnsel waarbij de toppen van de bomen elkaar onderling niet raken wordt ook echt ‘crown shyness’ genoemd. Dit komt voor bij de ‘Dryobalanops aromatica’ bomen, ook wel bekend als de Borneo Kamfer.

Dit verlegen gedrag komt overigens alleen voor bij Borneo kamfers onderling. Staat er een andere boomsoort naast de Borneo kamfer, dan heeft die boom maling aan die afstandelijkheid. 

Borneo

Geloof het of niet, maar de Borneo kamfer groeit voornamelijk op Borneo, én op Sumatra. Wil je dit verschijnsel eens in het echt zien, dan zul je dus een eindje moeten reizen.

Marjolein Sintenie
ID: 8550

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven