Huis
Tuin
Video

Botanisch stoepkrijten: zet wilde stoepplantjes in de schijnwerpers!

Er is een leuke, nieuwe trend gaande: botanical chalking. Oftewel: botanisch stoepkrijten. Bloemen, planten, onkruid, kruiden… het wildgroeiende groen mag gezien én gewaardeerd worden!

In Frankrijk, Engeland en nu ook in Nederland worden steeds meer wilde plantjes op de stoep van een naam voorzien met stoepkrijt. Op deze manier worden planten in de schijnwerpers gezet en worden voorbijgangers zich bewuster van de natuur onder hun voeten. Plantjes die vaak als onkruid worden gezien, maar die eigenlijk te mooi zijn om te wieden, verdelgen of negeren. 

Stoepplantjes

In Nederland werd het initiatief onder andere door de Hortus botanicus in Leiden genomen, die er zelfs een speciaal Twitterprofiel voor is gestart. Ook zij wilden graag dat de stoepplantjes -die mensen normaal gesproken al snel als onkruid zien, of zelfs helemaal niet worden gezien- wat meer waardering krijgen. Volgens de Hortus zouden we wat meer oog moeten krijgen voor deze ‘taaie groene rakkers’, zoals bijvoorbeeld de grote weegbree, kleine veldkers, herderstasje, rode klaver, paarse dovenetel en zandraket.

En om de stoepplantjes nóg meer aandacht te geven, worden de plantjes ook steeds meer gedeeld op Twitter onder de hashtag #stoepplantjes.

Nuttig

Buiten het feit dat deze plantjes eigenlijk voor een heel mooi straatbeeld zorgen, zijn ze ook nog eens heel nuttig. De plantjes helpen namelijk de stad te verkoelen, bieden voedsel aan bijen, hommels en andere bestuivers én ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Minder onkruidverdelger = meer stoepplantjes

Als je er op gaat letten, lijkt het alsof je er steeds meer ziet. Dat is met bijna alles zo. Maar in het geval van de stoepbloeiers geldt toevallig wel dat het er de afgelopen tijd ook écht meer zijn geworden. Dit heeft volgens de Hortus Botanicus te maken met het verbod op onkruidverdelger glyfosaat, wat sinds enige tijd niet meer gebruikt mag worden in openbare ruimtes. In plaats daarvan wordt onkruid nu met een borstel of heet water verwijderd. Dit kost echter meer tijd en moeite, dus het is niet heel gek dat er meer stoepplantjes zijn.

Zelf ook botanisch krijten?

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je nu zelf ook botanisch krijten? De Hortus botanicus Leiden heeft speciaal voor de enthousiastelingen een poster met de meest voorkomende stoepplantjes gemaakt, zodat je makkelijker de stoepbloeiers kunt identificeren.

Klik hier om de poster in hogere resolutie te downloaden!

Marjolein Sintenie
ID: 10461

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven