Huis
Tuin
Video

Geprikt door een brandnetel? Deze middeltjes verdoven de pijn en jeuk

Er zijn weinig prikken zo venijnig als brandnetelprikken. Eerst doet het ontzettend veel pijn en daarna is de branderigheid, de tinteling en vooral de jeuk niet te stoppen. Gelukkig hebben de volgende middeltjes een verdovende werking tegen de pijn en jeuk.

Zo ontstaat de jeuk

De stengels en de bladeren van de brandnetel zijn bedekt met duizenden minuscule haartjes die als naalden aanvoelen zodra je ze aanraakt. En eigenlijk functioneren ze ook als naalden, want als je ze aanraakt spuiten ze verschillende stofjes zoals acetylcholine, histamine en serotonine in de huid, wat meteen voor jeuk en zwellingen zorgt.

Zo behandel je de jeuk

Over het algemeen trekt de rode, jeukende en gezwollen huid na een uur weg, maar het kan ook zijn dat je zelfs na een paar uur nog last hebt van tintelingen en jeuk. Dit wordt overigens ook nog eens versterkt zodra je huid in aanraking komt met water. Wanneer je heel veel last hebt van hevige jeuk kun je er verzachtende crème met aloë vera, menthol of calendula op smeren. 

Overige wondermiddeltjes

Heb je geen crème bij de hand, dan bestaan er ook nog zogenaamde wondermiddeltjes uit de natuur of uit je keukenkastje die de pijn en jeuk verzachten. Officieel bewezen is het nog niet, maar van de volgende middeltjes wordt beweerd dat het verzachtend werkt als je het op je brandnetelblaar wrijft of smeert:

  • Azijn
  • Goudsbloembladeren
  • Hondsdraf
  • Tandpasta
  • Weegbree
  • Witte dovenetel
  • Zuringblad

Urine: hét wondermiddel

Tot slot zou ook urine een verdovende werking hebben. En toevallig... heb je dat bijna altijd bij je. Of dit ook echt werkt? De proefkonijnen van Checkpoint namen de proef op de som. En daaruit blijkt… dat het écht zou helpen! Geloof je het niet? Bekijk de onderstaande video voor het bewijs:

Marjolein Sintenie
ID: 10467

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven