Huis
Tuin
Video

5 alternatieven voor de buxus die net zo mooi zijn

De buxus is een van de meest populaire planten in Nederlandse tuinen. Helaas heeft de plant het de laatste jaren flink te verduren gehad: hij wordt geteisterd door de buxusmot. Dit zijn enkele alternatieven voor de plant, die net zo mooi en praktisch zijn.

De buxusmot

De buxusstruiken in Nederland worden sinds enkele jaren geteisterd door de buxusmot. Dit vervelende insect overwintert in de buxus en eet de hele plant binnen de kortste keren leeg. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve planten die niet geteisterd worden door een insectenplaag.

1. Japanse hulst

Deze plant heeft een hele hoop weg van de buxus: eenzelfde uiterlijk, groene blaadjes in de winter en erg makkelijk qua verzorging. Wel groeit ‘ie net wat sneller dan de buxus, dus je zult wel vaker moeten snoeien.

2. Taxus

Een ander populair alternatief voor de buxus is, jawel, de taxus. Ook dit pareltje blijft groen in de winter. Hij overleeft prima in de schaduw, en vereist twee keer per jaar een snoeibeurt.

3. Liguster

Ligusters hebben niet veel nodig, behalve een snoeibeurt om de zoveel tijd: ze groeien razendsnel. Metershoog kunnen ze dan ook worden, tot wel vier meter. In de winter wordt deze struik helaas kaal, maar in warmere tijden trekt ‘ie veel vogels, vlinders en bijtjes aan dankzij de kleine witte bloempjes.

4. Chinese kamperfoelie

Ook Chinese kamperfoelie, ook wel bekend als struikkamperfoelie, is ideaal als vervanger van de buxus. Snoeien hoeft amper, en in de winter blijft ‘ie mooi groen.

5. Hemelse bamboe

Wow! De blaadjes van de hemelse bamboe verkleuren ieder seizoen, van roze naar groen naar oranje tot paars. Dat is nog eens een bijzonder alternatief voor de buxus. Ondanks zijn naam is dit helemaal geen bamboe, maar juist een struik die in ons land tot 1.5 meter hoog wordt.

Christa Koeyvoets
ID: 8064

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven