Huis
Tuin
Video

Zo verpot je een orchidee

Heeft je orchidee een grotere pot nodig? Tijd om deze plant over te potten. Je zou denken dat elke plant op dezelfde manier verpot moet worden. Helaas werkt dat in de werkelijkheid niet zo. Lees snel verder om erachter te komen hoe je jouw orchidee het beste kunt verpotten.

Speciale potgrond

Het verpotten van je orchidee hoeft niet te vaak te gebeuren. Ga uit van ongeveer een keer per twee à drie jaar. Om je orchidee het best te laten groeien, heeft het speciale potgrond nodig. Normale potgrond gaat niet heel goed samen met deze plant, omdat orchideeën in de natuur in bomen groeien. Het beste is daarom om zo’n omgeving na te bootsen, door bijvoorbeeld een potgrond te zoeken met boomschors en mos erin verwerkt.

Kies een pot

De pot waarin je je orchidee overzet is ook heel belangrijk. Er zijn namelijk speciale potten voor orchideeën met meer gaten in de onderkant, zodat de wortels meer lucht krijgen. Als je zeker wilt zijn dat je orchidee zijn verhuizing goed doormaakt kun je deze gebruiken. Het is echter niet noodzakelijk om een speciale pot aan te schaffen, want je kunt ook gewoon een iets grotere pot kopen zodat de wortels genoeg lucht krijgen. 

Het verpotten

En dan nu, het verpotten: haal voorzichtig je plant uit zijn pot en verwijder de dode wortels door ze af te knippen. Deze herken je aan de donkere of zelfs zwarte kleur. Hierna kun je de plant in de nieuwe pot zetten en de speciale potgrond eromheen drukken. Doe de pot niet te vol met potgrond, want de wortels moeten wel de kans krijgen om nog te groeien.

Met een klein beetje moeite heeft je orchidee weer genoeg ruimte om te ademen en verder te groeien. Zo kan hij er weer ruim twee jaar tegenaan! 

Fotocredits:

Header: Unsplash - Clau Chases Colors

Bron: Better Homes & Gardens

Esmée Duindam
ID: 9184

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven