Huis
Tuin
Video

Geen groene vingers? Zo weet je alsnog hoeveel water jouw plant nodig heeft

Niet iedereen is gezegend met groene vingers. Soms lijkt het gewoon alsof alle planten in jouw bezit doodgaan. Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij het water geven. Dit wordt namelijk vaak te veel of te weinig gedaan. Maar hoeveel water heeft je plant nou eigenlijk nodig?

Daar is helaas niet één algemeen antwoord op. Alle planten zijn namelijk anders en hebben dus ook een andere hoeveelheid water nodig. Gelukkig is er wel een richtlijn.

Waar staat je plant?

Ten eerste is het belangrijk om rekening te houden met de standplaats van je plant. Op een warme plek in de volle zon verdampt het water namelijk sneller waardoor je vaker water moet geven. Ook bij de verwarming droogt het sneller uit. In een donkere, vochtige hoek hoef je vanzelfsprekend minder water te geven.

Verschillende planten

Nadat je heb gekeken waar je plant staat, ligt de hoeveelheid water die je de plant geeft ook aan het soort plant. Daarom geven wij een klein overzicht per plantensoort.

1. Weinig water

Vooral cactussen en vetplanten zijn gewend aan een droge omgeving en hebben dus maar weinig water nodig. Ook de Sansevieria en de kwartjesplant hoef je maar weinig te geven. Laat eerst de grond volledig opdrogen voor je weer water geeft. Dit check je door je vingels tot twee knokkels diep in de grond te prikken. Blijft er aarde aan je vinger plakken, dan is de grond nog vochtig genoeg. 

2. Weinig tot medium

De meeste palmsoorten, de Scindapsus, Klimop, Strelitzia’s en Schefflera’s hebben iets meer water nodig. Laat de aarde dus gedeeltelijk uitdrogen voor je weer water geeft. Zorg bij deze planten ook dat je niet te veel geeft, want dan kan wortelrot ontstaan waardoor de planten dood kunnen gaan.

3. Gemiddeld

De Varen, vijgenboom, Geranium, Philodendron en de ZZ-plant (of Kamerpalm) hebben een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Ze staan het liefst altijd in een licht vochtige grond. Zorg echter wel dat je plant in een pot met gaten onderin staat zodat het overtollige water weg kan lopen.

4. Veel water

Er zijn ook een aantal planten die echt veel water nodig hebben. Je zult bij deze planten ook merken dat de grond heel snel opdroogt. Deze planten zijn de Lucky bamboo, Monstera deliciosa, Venushaar en de Calathea. Houd de grond van deze planten dus vochtig.

Julia van Rijn
ID: 9116

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven