Huis
Tuin
Video

Met deze plant kweek jij je eigen koffie gewoon in huis

Onze dag beginnen we maar al te graag met een kop koffie. We kopen onze koffie(bonen) vaak gewoon in de supermarkt, maar dat kan dus ook anders. Wist je namelijk dat je zelf een koffieplantje kunt houden?

De koffieplant, ook wel Coffea Arabica, kun je gemakkelijk in de woonkamer zetten zodat je straks je eigen bakkie kan laten groeien en vervolgens zetten.

Uiterlijk

De Coffea Arabica heeft mooie, donkergroene bladeren. De plant is daarnaast te herkennen aan de extreme glans van haar bladeren. Als de plant in de bloei is, groeien en witte bloemetjes aan. Deze zullen zich na verloop van tijd ontwikkelen tot lekkere koffiebonen.

Standplaats

Als je besluit de koffieplant in huis te nemen, moet je 'm natuurlijk wel goed verzorgen. De plant staat het liefst op een warme en lichte plek. Hij heeft echter ook af en toe schaduw nodig, dus zet hem niet heel de dag in direct zonlicht. Daarnaast is een tochtige of koude plek geen goed idee, want dan kan de plant last krijgen van ziekten en ongedierte.

Water

De koffieplant staat het liefst in een licht vochtige grond. Geef dus steeds kleine beetjes water en voel tussendoor of de grond nog vochtig is. Hoe je dit het beste controleert lees je hier. Geef hem in de lente en zomer wat extra voeding, bijvoorbeeld mest voor groene planten. Sproeien is wel noodzakelijk bij deze plant, want zo blijven de bladeren mooi glimmen.

In de bloei

Als je de koffieplant een paar jaar in huis hebt staan, kan hij op een gegeven moment tot bloei komen. Er groeien dan kleine witte bloemen aan die zich kunnen ontwikkelen tot vruchten. In deze vruchten zitten de koffiebonen. Als de vruchten rood of paars zijn, kun je ze oogsten. Om er vervolgens koffie van te maken, kun je de bonen eruit pellen en ze roosteren en branden.

Julia van Rijn
ID: 9023

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven