Huis
Tuin
Video

Dit zijn alle soorten potgrond!

In de borders, rond de vijver, in potten… Potgrond wordt ontzettend veel gebruikt en niet alleen bij Ons Eigen Huis. Maar hoe weet je nou welke potgrond je waarvoor kunt gebruiken?

De meest gebruikte variant is toch wel de universele potgrond die je overal voor kunt gebruiken. De standaard soort bevat voeding voor zes weken, maar je kunt ook voor langwerkende potgrond kiezen. Die bevat voeding voor zes maanden. 

Kokos en biologisch
Toch kun je voor bepaalde planten beter een ander soort potgrond gebruiken. Zo houdt kokospotgrond het vocht beter vast. Het is een natuurlijk product dat voornamelijk bestaat uit de fijnste deeltjes van de kokosbast. Met zes maanden voeding en de eigenschap dat het geen vieze handen geeft, is het een pareltje om mee te werken.

Wil je helemaal voor duurzaam gaan, ga dan voor de biologische potgrond van Central Park, verkrijgbaar bij Praxis. Deze potgrond is uiterst geschikt voor het kweken van groente, fruit en kruiden. Het heeft honderd dagen voeding in zich, wat zorgt voor een goede wortelontwikkeling. 

Hydrokorrels
Wanneer je potgrond gebruikt, kun je het best beginnen met hydrokorrels. Dit voorkomt uitdroging van de plant en reguleert het water. Je kunt hydrokorrels op drie manieren gebruiken. De eerste is de hydrocultuur, waarbij je de gehele pot vult met hydrokorrels en je met een watermeter zorgt dat de hoeveelheid water op het juiste niveau blijft. De tweede is drainage, waarbij je de bodem bedekt met hydrokorrels en aanvult met potgrond. Als laatste kun je de hydrokorrels ook als decoratie gebruiken door ze zo’n vijf centimeter dik bovenop je potgrond te leggen.

Cacao, boomschors en koemest
Niet alle soorten grond zijn geschikt voor binnen. Sommige kun je beter buiten gebruiken, zoals bemeste tuinaarde. Door de natuurcompost in deze aarde zorgt het voor mooie planten én verbetert het ook nog eens je bodemstructuur. 

Een hele speciale bemesting is de cacaodop. Een honderd procent natuurproduct van cacaobonen. Naast dat het onkruid tegenhoudt, is het een prachtige decoratie. Het gaat uitdroging tegen, geeft voeding aan de planten en zorgt ervoor dat het onkruid weg blijft. Slakken en katten houden niet van cacaodoppen omdat het te droog is, wat je een hoop poep en aangevreten planten kan besparen. Je moet er wel een flinke laag van aanbrengen, zeventig liter is goed voor twee tot drie vierkante meter.

Leuk in je tuin of als wandelpad is de Franse boomschors. Het is even een investering, maar deze bodembedekker  gaat dan ook jarenlang mee. Verwijder goed het onkruid van tevoren en leg een laagje worteldoek aan, dan ben je verzekerd van een prachtig onkruidvrij pad of bedekking in je tuin. 

Wil je je plantjes nou net dat beetje extra geven, geef ze dan zo nu en dan koemestkorrels. Deze korrels activeren micro-organismen in de bodem, wat de bodemvruchtbaarheid bevordert. En wanneer je deze korrel goed verspreid gebeurt dit gelijkmatig, wat de planten langer van voeding voorziet. In de meeste gevallen gebruik je één kilo op acht vierkante meter. Je kunt het ook verspreiden met kalk, voor een optimale werking. 

ID: 553

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven