Huis
Tuin
Video

Niet genoeg bijen in de tuin? Zo kun je je moestuinplanten zelf bestuiven

Vliegen er weinig bijen rond in je moestuin en wil je een mislukte oogst voorkomen? Help de natuur dan een handje door je groenteplanten zelf te bestuiven.

We kennen natuurlijk allemaal het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Juist daarom vertelden we je hier al dat het belangrijk is voldoende bloemen rond of zelfs in je groentetuin te plaatsen, zodat je meer bijen en hommels aantrekt. Maar helaas gaat het momenteel erg slecht met de bijen, en kan het dus ook zomaar zijn dat er simpelweg niet genoeg bijen in je tuin zijn. Gevolg? Minder of zelfs geen bevruchtingen in je moestuin en dus ook geen groenten. 

Een handje helpen

Om een mislukte oogst te voorkomen kun je de natuur een handje helpen. En wel door de bevruchting zelf na te bootsen. Hoe? Simpel: met een klein kwastje! Hiermee kun je namelijk het stuifmeel van de ene mannelijke bloem voorzichtig opvangen bij de meeldraden, en vervolgens aanbrengen op de stamper van de vrouwtjesbloem. 

Fanatiek moestuinder én fotograaf Ilse Wolf is ook bekend met deze methode en doet het even voor. 

Verder legt ze uit: "Deze bloemen bloeien niet lang en bijtjes hebben niet altijd de tijd om stuifmeel te verspreiden tussen de mannetjesbloemen en de vrouwtjesbloemen waar de courgette aan groeit. Het gevolg: de courgette in wording gaat rotten." 

Mannelijke en vrouwelijke bloemen

Hiervoor moet je natuurlijk wel een mannelijke en een vrouwelijke bloem van elkaar kunnen onderscheiden. In het geval van een pompoen- en courgetteplant kun je een mannelijke bloem herkennen aan de dunne steel en de vrouwelijke bloem aan de verdikking onder de steel. Dat is waar de vrucht uiteindelijk groeit. 

Hoe deze handmatige bestuiving precies in z’n werk gaat en waar je op moet letten wordt duidelijk uitgelegd in de onderstaande video. 

Deze planten kun je zelf bestuiven

De video hierboven laat dus een kunstmatige bestuiving van een courgette zien, maar werkt net zo goed bij pompoenen. Daarnaast kun je ook meloenen en mais handmatig bestuiven. Komkommers hebben daarentegen zogenaamde parthenocarpische vruchten, wat betekent dat ze geen bestuiving nodig hebben.

Planten zoals courgettes doen - zoals de video al uitlegt- aan kruisbestuiving, wat betekent dat je minstens twee planten moet hebben staan voor een succesvolle bevruchting.

Marjolein Sintenie
ID: 8757

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven