Huis
Tuin
Video

Zo verzorg je de Monstera deliciosa

Momenteel is de plant met gaten ontzettend populair en in veel huishoudens terug te vinden. Aangezien het een makkelijke plant is, heeft ‘ie weinig verzorging nodig. Toch is het belangrijk dat je 'm wel op de juiste manier verzorgt. Hoe? We leggen het je uit:

Bekijk de kleur

De bladeren van de plant zeggen veel over de gezondheid. Zijn de bladeren heldergroen en glanzen ze een beetje? Goed gedaan, je plant is helemaal gezond! Wanneer de bladeren een beetje geel worden, kun je hem wat meer uit het directe zonlicht halen. Een bruin blad betekent waarschijnlijk dat je je plant te veel water gegeven hebt, waardoor hij verzopen is.

Water en voeding

Je kunt de Monstera eens per week een flinke scheut water geven. In principe is dat voldoende, tenzij het warm is buiten. Dan kun je het twee keer water geven. Zorg dat de potgrond altijd een beetje vochtig is, maar nooit te nat. Dan verzuip je de plant en gaan de wortels schimmelen. Daarnaast is voeding vrij belangrijk, wat ‘ie ongeveer eens per maand kan gebruiken, maar let op: wel sterk verdund! Zo blijft je plant gezond.

De luchtwortels

Aangezien de Monstera in de natuur groeit op grote bomen, groeit hij luchtwortels. Hiermee haalt ‘ie voedingsstoffen en water uit de lucht. Deze bruine wortels steken uit en kunnen ontzettend lang worden. Het beste kun je deze wortels terug de aarde of de pot in leiden, maar wanneer deze echt te lang worden kun je ze afknippen tot een lengte van 5 centimeter. 

Zonlicht

Houd de Monstera uit direct zonlicht. Zet hem vooral op een schaduwplek in je huiskamer. De bladeren zullen wel het licht zoeken in de ruimte, waardoor deze één richting op zullen gaan staan. Je kunt hem dus regelmatig een kwartslagje draaien, zodat ie mooi rondom groeit.

Het verpotten

Het is belangrijk om je plant eens in de zoveel tijd te verpotten, omdat ‘ie anders doodgaat door een gebruik aan groeiruimte. De Monstera groeit snel, waardoor je hem eens per jaar kunt verpotten. De beste tijd hiervoor is aan het eind van de winter of het begin van de lente. 

Fotocredits:

Header: Kara Eads - Unsplash

Esmée Duindam
ID: 9198

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven