Huis
Tuin
Video

Deze nieuw ontdekte bijensoort lijkt als 2 druppels water op een wesp

Ben je bang voor wespen? Dan kun je nog wel eens in verwarring worden gebracht. Er is namelijk een nieuwe bijensoort ontdekt die zich vermomt als wesp.

Krijg je het al benauwd als je een wesp ziet? Dan heb je het zwaar te verduren momenteel. Er heerst namelijk niet alleen een wespenplaag, maar er is nu ook nog eens een nieuwe bijensoort ontdekt. Eentje die als twee druppels water op een wesp lijkt! Gelukkig is deze bijensoort wel een stuk minder agressief dan zijn dubbelganger.

Zwartpootwolbij

Entomoloog - oftewel insectenwetenschapper - Theo Zeegers deed onlangs een bijzondere ontdekking. Hij spotte tijdens veldwerk in Ede een nieuwe bijensoort in Nederland: de zwartpootwolbij.

Volgens de insectenwetenschapper is deze ontdekking best bijzonder. “Het gebeurt eens in de twee jaar dat een nieuwe soort wordt ontdekt in ons land”, legt Theo uit aan Omroep Gelderland.

Vermomd als wesp

De bijensoort is te herkennen aan de zwarte dijen en schenen en de felgele streepjes op zijn rug. Hierdoor lijkt de bij zo erg veel op een wesp dat je ‘m in één oogopslag moeilijk zou kunnen onderscheiden van een wesp.

Een groot verschil is echter dat je deze bij niet snel in je tuin zal aantreffen. Ze komen volgens de expert namelijk specifiek af op kattenstaarten en wederiken, planten die voornamelijk langs de sloot groeien.

Oorsprong

Deze bijensoort komt voornamelijk voor in Zuid- en Midden-Europa, maar wordt steeds vaker ook in het noorden van Europa aangetroffen. In het geval van de zwartpootwolbij uit Ede is het niet bekend of deze op eigen kracht Ede heeft bereikt of dat ‘ie door mensen is meegenomen. 

Steken

Wespen staan er om bekend dat ze sneller steken dan bijen, maar toch is het goed om te weten dat beide insecten kunnen steken. Toch kun je volgens experts wel stellen dat wespen een stuk agressiever zijn, vooral in de nazomer tot de herfst. Dan gaan ze namelijk op zoek naar (zoet) voedsel. Wil je ze op afstand houden? Draag dan niet dit, maar leg wel dit in je tuin.

Fotocredits

Headerfoto: Trollinho - Unsplash

Bron: NOS  / Libelle

Marjolein Sintenie
ID: 9121

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven