Huis
Tuin
Video

5 tips om je olijfboom goed te onderhouden

De olijfboom is al jarenlang een favoriet in de Nederlandse huizen. Het boompje geeft al snel een mediterrane sfeer aan de ruimte of tuin. Toch is de verzorging van de olijfboom niet altijd even makkelijk. Daarom geven wij je hiervoor 5 tips.

De olijfboom kan heel groot worden en een dikke stam krijgen. In de Nederlandse tuincentra zien we echter vaak de kleinere variant met een dunne stam in een pot.

Tip 1: Geef voldoende water

De olijfboom staat het liefst altijd in vochtige grond. Hij heeft daarom redelijk veel water nodig. In de zomermaanden kan dit zelfs twee tot drie keer per week. Zorg er aan de andere kant wel voor dat je niet té veel water geeft, want dat kan wortelrot veroorzaken. Sproeien hoeft overigens niet.

Tip 2: Zet hem in de zon

De olijfboom groeit van nature in warme landen als Portugal en Spanje. Hier krijgen ze de hele dag zonlicht. Om dit zoveel mogelijk na te bootsen, kun je de boom het beste in de volle zon zetten. Zet hem bijvoorbeeld bij het raam of op het zuiden.

Tip 3: Houd de boom warm

Omdat de olijfboom uit een warm gebied komt, kan hij ook slecht tegen koudere temperaturen. Overdag kan hij een minimumtemperatuur van 15 graden aan, en ‘s nachts moet het niet kouder dan -5 graden worden. Haal de boom dus sowieso in de winter naar binnen.

Tip 4: Snoei de boom

Voor de gezondheid van de olijfboom kun je hem het beste af en toe snoeien. Zo hoeft de boom zijn energie over minder takken en bladeren te verdelen waardoor hij gezonder wordt. Daarnaast ziet een gesnoeide boom er veel mooier uit. Snoeien kun je het beste doen in het voorjaar, want dan zit de boom in zijn groei en herstelt hij beter.

Tip 5: Verpot hem op tijd

Als de plantenbak te klein wordt, moet de olijfboom verpot worden. Dan groeit hij beter. Zet hem bij het verpotten in een bak die zo’n 15% groter is dan de oude, want dan kan de boom lekker doorgroeien. Zorg er ook voor dat er voldoende waterafvoer in de pot is zodat er geen wortelrot kan ontstaan.

Julia van Rijn
ID: 8524

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven