Huis
Tuin
Video

Alles wat je moet weten over het snoeien van de beukenhaag

De Fagus Sylvatica, ook wel de beukenhaag genoemd, kun je twee keer per jaar snoeien. Door het regelmatige snoeien kun je een strakke hoge of middelhoge haag maken. Benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wij geven je tips!

Beukenhagen zijn erg gemakkelijk te kweken en verdragen vrij veel schaduw. De beukenhaag geeft zelfs in de winter een prachtig effect in de tuin!

Voorjaarstip: de vijver klaarmaken voor de zonnige dagen
Tuinieren

Snoeiperiode

Je kunt de beukenhaag het beste vóór de langste dag van het jaar snoeien. Dit is ongeveer in de periode van eind mei tot half juni. De laatste knipbeurt kan het beste voor september plaatsvinden, dit in verband met de nachtvorst die dan langzaam intreedt. Tussendoor kun je de haag altijd meer snoeien, dit zorgt uiteindelijk alleen maar voor een dikkere haag. Wil je een bijzondere vorm in de haag? Dan kun je dit het beste in de winter naar de gewenste vorm snoeien, zodra de haag in bloei komt, groeit hij in deze vorm verder!

Zo kun je de beukenhaag het beste snoeien

Je kunt voor het snoeien van de beukenhaag het beste een haagschaar of een elektrische heggenschaar gebruiken. Snoei altijd tijdens een bewolkte dag, te veel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding van de bladeren. Zijn er toch bladeren verbrand? In principe trekt dit met een paar weken weer bij. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren altijd verwijderen. Knip de haag van onder naar boven, zo valt het knipsel gemakkelijk op de grond en kun je dit ook weer snel opruimen. De bovenkant dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zo krijgt de gehele haag genoeg zonlicht en ontstaan er geen gaten. Ga je de bovenkant snoeien? Het is van belang om de gesnoeide takken van de bovenkant af te halen, de takken en bladeren worden namelijk op den duur bruin.

Let op! Kijk voordat je de schaar in de haag zet even of er geen nestelende vogels in zitten!

Fotocredits:

Headerfoto: Hans - Pixabay

 

Maxime Meijer
ID: 10421

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven