Huis
Tuin
Video

Gek op pindakaas? Dan kan de Pindakaasboom niet ontbreken in jouw tuin!

De Pindakaasboom ook wel de Clerodendrum trichotomum is een struik die oorspronkelijk uit China en Japan komt. De Pindakaasboom wordt wel 3 tot 6 meter hoog en op zonnige dagen kun je genieten van de wit met roze bloemen van de struik die een heerlijke parfumachtige geur verspreiden. Maar waar komt toch deze bijzondere naam vandaan?

Het ontstaan van de naam

De Pindakaasboom heeft zijn naam te danken aan de pindakaasgeur die de grote bladeren op je handen achterlaten als je over de bladeren wrijft. De Pindakaasboom kun je dan ook zeker gebruiken in de keuken. De groeischeuten en het jonge blad kun je koken of lekker roerbakken!

Giftig of niet?

Ook achter de Latijnse benaming van deze plant zit een bijzonder verhaal. De naam Clerodendrum is afgeleid van het Griekse woord kleros, dit betekent kans of lot. Vroeger geloofden de mensen dat er van deze struik twee verschillende soorten waren, een gezonde en een giftige variant. Omdat allebei de struiken er hetzelfde uitzagen was het dus elke keer spannend of je de gezonde struik in handen had. Zo niet? Helaas pindakaas, want dan geloofden de mensen dat de struik supergiftig was. Vandaar dat de struik dus ook wel de Kansenboom, Noodlotsboom of Pindakaasboom wordt genoemd!

Fotocredits:

Headerfoto: Sjhanjeju - Pixabay

Daphne van Kaam
ID: 9826

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven