Huis
Tuin
Video

5 dingen waar je goed op moet letten als je een kamerplant koopt

Kamerplanten heb je volgens ons nooit genoeg. Maar als je er eentje koopt, wil je wel dat hij lang in leven blijft. Daarom moet je voor je een plant koopt eerst even op de volgende dingen letten:

Voor je je plant daadwerkelijk aanschaft, moet je eerst goed kijken of hij gezond is en nog even door zou kunnen groeien. Daarvoor met je goed letten op de volgende 5 dingen: 

1. Check de wortels

De wortels zeggen heel veel over de plant en haar gezondheid. Trek dus eerst even de plant uit de pot om ze te bekijken. Gaat dit lastig? Dan moet de plant nodig verpot worden, want anders groeit hij niet meer goed. Gaat het juist heel makkelijk en is er veel losse aarde? Dan zit je plant in een te grote pot en ga je er waarschijnlijk te veel voor betalen. De prijs wordt namelijk bepaald op basis van de potgrootte.

2. Zitten er geen beestjes op?

Zitten er in de winkel al beestjes op de plant? Dan kun je hem het beste gewoon daar laten. Als er witte spintmijten onder de bladeren zitten zullen ze waarschijnlijk snel geel kleuren en uitvallen. Ook vliegende trips zijn niet goed voor de gezondheid van de plant. Neem ze dan ook zeker niet mee naar huis.

3. Zoek gesloten knoppen

Je kunt het beste een plant kiezen met gesloten knoppen of blaadjes die nog niet volgroeid zijn. Deze planten groeien nog goed door, en dat is nou precies wat je wil. Dit is ook een teken dat de plant gezond is, want een gezonde plant groeit goed.

4. Kies de mooiste bladeren

Het is natuurlijk logisch dat je als eerste zoekt naar een plant die er gewoon gezond uitziet. Kies er dus een waarvan de bladeren mooi groen zijn, en niet geel of bruin. Kijk ook of de bladeren gelijk verdeeld zijn over de stengel, want dat ziet er het mooist uit.

5. De juiste omstandigheden

Als laatste is het belangrijk om na te gaan of de plant het wel gaat overleven bij jou thuis. Koop bijvoorbeeld geen plant die veel licht nodig heeft terwijl je in een donkere woning woont. Bedenk ook hoeveel tijd je hebt voor de verzorging. Als je weinig tijd of geen groene vingers hebt, dan kun je het beste voor een makkelijke plant zoals een vetplant of cactus gaan.

Julia van Rijn
ID: 9013

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven