Huis
Tuin
Video

Thee uit eigen land? Hier kun je thee van Nederlandse bodem drinken

Weet jij waar de thee die je drinkt vandaan komt? Grote kans dat de thee geproduceerd wordt in een land buiten Europa. Maar wist je dat je sinds een tijdje ook thee van Nederlandse bodem kunt kopen?

Special Plant Zundert

De Nederlandse kwekerij Special Plant Zundert is het gelukt om een theeplant te ontwikkelen die kan overwinteren op Nederlandse bodem. Het idee begon bij Johan Jansen, eigenaar van de kwekerij. Hij raakte in China geïnspireerd door thee en hij kwam erachter dat je uit één soort theeplant wel 500 verschillende smaken thee kunt maken.

Zo voorkom je dat je kamerplanten knakken
Woonkamer

Theeplant kweken

Dit wilde Johan in Nederland ook kunnen en dus ging hij aan de slag. Hij kruisde theeplanten uit verschillende gebieden met elkaar om zo een theeplant te ontwikkelen die kon groeien in Nederland. Dit deed hij net zo lang totdat hij de perfecte theeplant voor Nederlandse bodem ontwikkelde.

 

Tea by Me

Na 8 jaar lukte het Johan om een theeplant te ontwikkelen die winterhard was en kon gedijen op Nederlands klimaat.  Samen met Anne Adams zetten Johan het bedrijf ‘Tea by Me’ op. Samen zijn ze twee jaar bezig geweest om theeplanten van hoogwaardige kwaliteit te ontwikkelen en dit lukte. Tea By Me heeft zelfs de derde prijs van de Glazen Tulip Award gewonnen! 

Lokale productie

Het hele productieproces vindt plaats op de kwekerij. De theeplanten worden hier geteeld en geplukt en ook de thee wordt hier geproduceerd. Dit maakt de thee dus ook nog eens hartstikke duurzaam! Normaal gesproken moet thee namelijk geïmporteerd worden uit andere landen, wat voor meer CO2 uitstoot zorgt. Nu de thee gewoon in eigen land gekweekt kan worden is dit dus ook een stuk beter voor het milieu. De lokale thee heet Joan en is verkrijgbaar bij diverse supermarkten. Het proberen waard dus! 

Ben je benieuwd naar de Special Plant Zundert kwekerij? De kwekerij organiseert voor groepen vanaf 15 man leuke excursies die je een kijkje geven in de wereld van de lokale thee productie!

Fotocredits:

Tea by Me

Daphne van Kaam
ID: 9497

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven