Huis
Tuin
Video

Oei! Ruim 80% minder vlinders in Nederland dan rond 1900: zo help je met hun terugkeer

Heel verdrietig nieuws: in de laatste honderddertig jaar is de vlinderpopulatie in ons land met zeker 80 procent afgenomen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verdwenen

Tussen 1890 en 2017 daalde de vlinderpopulatie in Nederland met zo’n 84 procent. Heel pijnlijk: van 42 vlindersoorten is de verspreiding afgenomen. Vijftien vlindersoorten zijn zelfs volledig verdwenen uit Nederland. Vooral heidevlindersoorten nemen af.

Waarnemingsboekjes

Sinds de jaren ’90 wordt er iedere week een telling gehouden van het aantal vlinders. Gegevens van voor die tijd komen voornamelijk uit notities in waarnemingsboekjes en collecties opgeprikte vlinders.

De oorzaak van de verdwijning van vlinders

Hoe komt het nou dat de vlinders verdwijnen? Verstedelijking en daarmee het verdwijnen van biodiversiteit lijken boosdoeners. Vlinders kunnen nou eenmaal niet zonder bloemen. Zowel supermarkten, natuurbeschermers als wetenschappers zullen moeten samenwerken om dit op te lossen. Ook gemeenten kunnen met het probleem aan de slag.

Zo help je mee

Het lijkt misschien een onbegonnen klus, maar thuis kun je prima een handje meehelpen om de vlinderpopulatie in ons land weer te laten groeien. Dat kan door je eigen tuin wat aan te passen. Sommige planten, zoals rozen, hebben geen toegevoegde waarde voor de natuur. Natuurlijk zijn ze prachtig, maar insecten trekken ze niet aan. Wat werkt wel?

Inheems en nectarrijk

Wat je wel kunt doen, is het planten van ‘inheemse planten’. Inheemse planten bevorderen de biodiversiteit én zijn vaak langbloeiers. Onder andere koninginnenkruid, de echte valeriaan en de gewone smeerwortel trekken prachtige vlinders. Ook nectarrijke planten doen het goed bij vlinders. Andere bloemen die populair zijn bij vlinders zijn onder andere klaprozen, dahlia’s, gladiolen en zinnia’s.

Fotocredits:
Headerfoto: Fancycrave - Unsplash  

Bron: NU, Margriet  

Christa Koeyvoets
ID: 8124

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven