Huis
Tuin
Video

Zo kweek je zelf een mangoboom uit een pit

Aan mango zit één groot nadeel: er zit een enorme pit in, waardoor je minder fruit overhoudt. Toch heeft die pit ook wel weer een voordeel: je kunt er namelijk je eigen mangoboom van kweken!

Zo kweek je een mangoboom van een pit

Stap 1
Het begint natuurlijk allemaal met het schillen en opeten van de mango. Heb je dit gedaan, dan houd je een grote steenpit over. Deze maak je goed schoon, zodat al het vruchtvlees eraf gaat. Vervolgens breek je de pit voorzichtig open met de punt van een scherp mes. Binnenin deze pit vind je namelijk nóg een pit, in de vorm van een tuinboon.

Stap 2
Deze pit zet je met de lichte kant naar boven in een pot met bladaarde of compost. Gebruik wel een ruime pot, omdat de plant een groot wortelstelsel zal krijgen. 

Stap 3
Om te kunnen groeien tot boom heeft de pit veel warmte en vocht nodig. Daarom dek je de bloempot af met een laagje vershoudfolie, zodat de warmte niet kan ontsnappen. Zet de pot vervolgens op een warme, lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

mango aan boom

Stap 4
Na een aantal weken zul je de eerste blaadjes zien verschijnen. Dit is het moment dat je het plantje langzaam aan zonlicht kunt laten wennen, dus het plastic mag er vanaf!

Stap 5
Geef de plant regelmatig een scheut water, maar let er wel op dat je niet te veel water in één keer geeft. Om de groei te stimuleren kun je de plant in de zomermaanden af en toe wat plantenvoeding geven.

Groeien hier ook mango's aan?

Allemaal leuk en aardig zo’n mangoboompje, maar kun je hier uiteindelijk ook echt de vruchten van plukken? Helaas niet, want het is en blijft natuurlijk een tropische vrucht die veel warmte nodig heeft, veel meer dan Nederland kan bieden. Ook met een gekweekte mangoboom uit het tuincentrum zul je niet je eigen fruit kunnen kweken. Maar… het is gelukkig wel een heel leuk sierboompje!

Marjolein Sintenie
ID: 9328

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven