Huis
Tuin
Video

4 manieren om zevenblad te bestrijden

Groeit er veel zevenblad in je tuin? Grote kans dat je er gek van wordt, want het blijft maar teruggroeien en het wordt steeds maar meer en meer. Wij geven je tips hoe je er vanaf komt!

Zevenblad

Zevenblad  (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie en groeit vooral op schaduwrijke plaatsen en vochtige en bemeste grond in heggen, bermen, akkerranden. 

Zo bestrijd je de Japanse Duizendknoop!
Tuinieren

Hardnekkig onkruid

Zevenblad wordt ook wel ‘tuinmansverdriet’ genoemd, en dat is niet voor niks. De plant is namelijk een grote irritatie voor veel tuineigenaren omdat de plant zich snel vermeerdert via wortels die tot wel 40 meter diep groeien.

In de winter gaat de plant dood, maar… in het voorjaar komt de plant nog veel heftiger terug, namelijk in tienvoud!
Daarom is het belangrijk om de plant zo snel mogelijk te bestrijden, maar doe dit wel op de juiste manier zodat de plant niet dubbel zo hardnekkig teruggroeit. Hoe? We leggen je hieronder 4 methodes uit. 

Methode 1: Zevenblad met wortel verwijderen

Een simpele methode om zevenblad te verwijderen is door met een schep of riek de plant uit de grond te scheppen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de volledige wortel verwijdert. Gebeurt dit niet en blijft er een stuk wortel zitten, dan zal de plant het volgende voorjaar gewoon weer terug groeien.

Methode 2: Handmatig het blad verwijderen

Een andere manier om zevenblad uit te roeien is door simpelweg handmatig de bladeren te verwijderen. Dit zal de plant niet meteen uitroeien, maar op langetermijn lukt het wel. Wanneer een plant constant wordt kaalgeplukt raakt ‘ie op den duur uitgeput en zal hij uiteindelijk afsterven. Het is echter wel belangrijk dat je deze methode consequent volhoudt. Dus elke keer als de bladeren weer tevoorschijn komen moet je ze weer afknippen. Uiteindelijk kan het best lang duren voor de plant het uiteindelijk begeeft, want het is een ijzersterke plant. 

Methode 3: Afdekken met zwart plastic

Voor deze methode heb je stevig zwart plastic nodig dat geen daglicht doorlaat. Hiermee dek je de stukken grond waar zevenblad groeit af, zodat ze geen daglicht krijgen en uiteindelijk na één tot twee seizoenen afsterven.

Vind je het plastic lelijk staan? Dan kun je aarde of ander natuurlijk materiaal op het plastic storten.

Methode 4: Plant sterkere planten op de plek waar zevenblad groeit

Een andere manier om zevenblad te tegen te gaan, of eigenlijk te onderdrukken, is door nog sterkere planten te planten op de plek waar het zevenblad groeit. Een goed voorbeeld hiervan is de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum.

Zevenblad bij de buren? Grijp op tijd in!

Heb jij (nog) geen last van zevenblad in je tuin, maar groeit het wel in de tuin van je buren? Pas dan maar op, want de kans is groot dat het ook naar jouw tuin zal groeien. Zevenblad kan namelijk via een aangrenzende tuin heel makkelijk doorgroeien naar de volgende tuin. Het is dus noodzaak om op tijd in te grijpen wanneer je ziet dat dit dreigt te gebeuren. Je kunt dit voorkomen door op de erfafscheiding een diepe geul te graven van 90 cm diep. Bekleed deze geul met worteldoek of plastic waar planten niet doorheen kunnen groeien.

Doe de volgende dingen in ieder geval NIET:

Niet op de composthoop

Wat je ook doet met de verwijderde zevenbladplanten, gooi ze absoluut niet op de composthoop. Wanneer je dit wel doet en je gebruikt de compost later weer in je tuin, dan zal deze plant je tuin overnemen. Uit elk klein stukje wortel groeit namelijk gewoon weer een nieuwe plant!

Gebruik geen gif

Denk je het met gif meteen goed op te lossen? Dan heb je het mis. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar het haalt ook weinig uit. Zevenblad zal namelijk gewoon terug komen!

Marjolein Sintenie
ID: 10036

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven