Huis
Tuin
Video

Zelf pinda's planten en oogsten? Easy!

Ben jij ook zo dol op pinda's? Met dit stappenplan kun je ze heel gemakkelijk zelf planten!

Stap 1: planten

Pel de pinda’s en zorg ervoor dat het roze-bruine vliesje er omheen blijft zitten. Als je dit eraf zou halen, dan zal de pinda niet gaan kiemen. Heb je alles gepeld? Dan kun je ze in de pot plaatsen met het puntje omhoog. Zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen, ze hebben namelijk de ruimte nodig om goed te kunnen groeien!

Hebben ze allemaal een plekje? Strooi hier dan nog 1 cm grond overheen! Pinda’s hebben erg veel zon en water nodig, plaats deze dus lekker op een zonnige plek, en zorg er voor dat de grond genoeg water bevat. Er hoeft geen plas op te liggen maar de grond moet wel vochtig aanvoelen.

Dit is waarom je eekhoorns beter niet als huisdier kunt houden
Huishouden

Stap 2: ontkiemen

Na ongeveer 2 weken zullen de pindazaadjes gaan ontkiemen. Zitten ze dicht op elkaar in een pot? Dan kun je ze beter overplanten naar de tuin. Als ze genoeg ruimte hebben is dit niet nodig. Pinda’s hebben erg veel zon en water nodig, zorg dus dat je ze lekker op een zonnige plek neerzet. En nu is het wachten geblazen. Na 120 dagen zal de pindaplant ongeveer 1 meter zijn en is hij klaar voor de oogst

Stap 3: Oogsten

Het gewas is klaar om te oogsten wanneer de bladeren geel worden en de binnenschalen van de pinda’s goudkleurige aderen hebben. Je kunt dit controleren door eens in de zoveel tijd een paar pinda’s uit de grond te trekken. Zorg dat je dit regelmatig doet, Als je te lang wacht kunnen de peulen breken. Dit kan de oogst bemoeilijken!

Zijn ze klaar om geoogst te worden? Graaf de plant dan voorzichtig uit en til hem vervolgens aan de wortels op. Schud de aarde die aan de wortels zit van de plant af. Laat de pinda’s de eerste twee weken aan de plant zitten. Vervolgens kun je ze plukken, laat de geplukte pinda’s op een warme, droge plek drogen.

Fotocredits:

Headerfoto: @Margalotz - Instagram

 

ID: 10343

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven