Huis
Tuin
Video

Zo plant en verzorg je de stokroos

De stokroos is een plant die je vaak ziet terugkomen in landen in Zuid-Europa, waar ze vaak mooi bij de voordeur bloeien. Hoe leuk zou het zijn als we deze bloem vaker terug zien komen in Nederland? Zo kun je ‘m het beste planten en verzorgen!

Eenjarig en tweejarige planten

Afhankelijk van de cultivar heb je eenjarige of tweejarige stokrozen. De eenjarige kun je het beste van half april tot half mei zaaien, deze zullen dan hetzelfde jaar nog bloeien. Bij de tweejarige plant moet je iets meer geduld hebben, deze kun je het beste tussen mei en juni zaaien en deze zullen dan het volgende jaar prachtig bloeien. Het voordeel van tweejarige planten is dat deze vaak dan bij de eerste bloemen van de lente horen. Ze hoeven zich namelijk niet meer te kiemen en daardoor bloeien ze eerder dan eenjarige planten.

De plant houdt ervan om in de zon de staan, kies daarom ook een lekker zonnig plekje uit in de tuin of bij je voordeur. Het liefst tegen een muurtje aan, deze reflecteert warmte en beschermt de plant tegen wind.

Planten

Heb je een goed plekje uitgezocht? Dan kun je ze nu gaan planten! Let op dat je niet te veel zaadjes tegelijk dicht op elkaar zaait, uit bijna ieder zaadje groeit namelijk een prachtige bloem. Het is belangrijk dat er ongeveer 30cm tussen iedere plant zit. De plant zal het beste groeien in een voedingsrijke grond die goed doorlatend is. Zand of zandige klei is een perfecte grond voor deze plant. Bedek de zaden met een dun laagje aarde en dan is het alleen nog maar een kwestie van wachten!

Verzorging

Hoe kun je ze nu het beste verzorgen? De stokroos is eigenlijk geen moeilijke plant. Als het voor een langere tijd droog weer is kun je de plant wat water geven, je moet ‘m zeker niet laten uitdrogen. Ook heeft de plant erg veel baat bij stikstofbemesting, dit beïnvloedt de groei van de stokroos. Heb je ze eenmaal geplant? Dan kun je ze ook beter niet meer verplanten, dit is niet goed voor de stokroos.

Zijn ze zo goed als uitgebloeid? Geen zorgen! Verzamel de zaadjes uit de knop opnieuw, laat ze even drogen en je kunt ze weer opnieuw zaaien. Als je de zaden niet verzamelt, zal de stokroos zichzelf weer uitzaaien. Zo kun je lang genieten van deze prachtige bloem!

Wij zijn natuurlijk enorm fan van deze bloem, en het is ons ook zeker niet ontgaan dat de Instagram pagina van Zilverblauw vaak gratis stokroos zaadjes acties doen. Enorm leuk! Binnenkort komt er een nieuwe actie op hun Instagram, dus houd ze zeker in de gaten!

Fotocredits:

Headerfoto: @_lillidot - Instagram

Foto 1: @Ivannanijenhuis - Instagram

Maxime Meijer
ID: 10369

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven