Huis
Tuin
Video

Alles wat je moet weten over de klimroos: zo plant en verzorg je 'm

Klimrozen behoren tot de meest spectaculair bloeiende klimplanten. Toch zijn klimrozen geen echte klimplanten, zonder steun of hulp vallen ze namelijk om. Maar hoe zorg je nu voor het beste resultaat van deze mooie bloem? Wij leggen het je uit!

Klimmen met hulp

Klimrozen zijn lange slappe takken die goed langs muren, schuttingen en pergola’s kunnen klimmen. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten dus geholpen worden door bijvoorbeeld speciale rekjes of rozenbogen. Voor het aanbinden van de lange scheuten kun je het beste een bindbuis gebruiken, dit elastische materiaal zorgt ervoor dat de stengels niet afknellen.

Standplaats
Klimrozen hebben aan een klein plekje vaak al genoeg. De planten wortelen diep en staan het liefst op een plekje in de zon of halfschaduw.

Bloeiperiode
Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van ongeveer half juni tot half juli. Vaak krijgen deze later mooie rozenbottels. Doorbloeiende klimrozen bloeien vanaf juni tot ver in het najaar.

Zo verzorg je de paradijsvogelplant
Bloemen en planten

Planten

Zorg dat je de planten ongeveer een halve meter diep in de grond plant. Vul vervolgens de aarde aan met een speciale rozengrond of meng door de aarde flink wat potgrond. Dompel de kluit van de roos in een bak water en zet hierna de roos in de grond en druk deze stevig aan. Probeer de roos net zo diep te planten als hoe hij in de pot stond. Druk alles voorzichtig aan en geef de planten een flinke scheut water.

Verzorgen

Je kunt de roos het beste in maart en juli bemesten met speciale rozenvoeding. In het eerste jaar moet de plant goed groeien en je zult dan ook merken dat de takken van de plant goed buigbaar zijn als je ze moet leiden. In het begin heeft de plant steeds voldoende water nodig en geef alleen bij droog weer wat extra water.

Knip bij doorbloeiende rozen steeds de uitgebreide bloemen af. Je kunt het beste de rozen in maart snoeien en snoei om de paar jaar een oude tak tot op de grond weg. Hierdoor ontstaan er nieuwe takken en voorkom je dat de roos alleen maar in de top bloeit.

Fotocredits:

Headerfoto: Annie Spratt - Unsplash

Foto 1: Lucija Ros - Unsplash

Maxime Meijer
ID: 10404

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven