Huis
Tuin
Video

Je tuin fotograferen? Met deze 5 tips van een fotograaf maak jij de mooiste plaatjes

Heb jij een mooie tuin? Die willen wij maar al te graag zien! Deel ‘m met ons op Instagram door ‘m te taggen met de hashtag #mijneigenhuisentuin. Maar hoe maak je nu eigenlijk de perfecte plaatjes van je tuin?

1. Het tijdstip

Kijk eerst op welk tijdstip je de foto's wil maken. Tuinfotografe Caroline Piek: “Fotografeer ’s ochtends vroeg of juist in de avond. Net na de zonsopkomst en tijdens de zonsondergang heb je gouden uurtjes waarop de zon prachtig is. Vermijd fotograferen midden op de dag als er felle zon staat. Hierdoor krijg je harde schaduwen in je tuin.”

Caroline vertelt dat de ideale situatie voor fotograferen het moment is waarop je een blauwe lucht hebt met wolken. Zo heb je wel een mooi gekleurde lucht op de foto, maar heb je geen last van de zon. Om te weten wanneer de zon goed is voor je foto’s kun je de app The Photographer's Ephemeris gebruiken. Met deze app kun je de stand van de zon checken op een bepaald tijdstip. 

2. De aankleding

Wil je jouw sfeervolle tuin goed overbrengen op de foto? Dan is het volgens Caroline slim om goed na te denken over de aankleding. Zet bijvoorbeeld een fles wijn neer met wat glazen en borrelhapjes. En vergeet ook niet om wat gezellige kussentjes neer te leggen. Zo laat je zien dat er ook echt geleefd wordt in de tuin.

3. Goed naar tuin kijken

Observeer je tuin goed als je klaar bent om de foto’s te gaan maken. “Zoek of er bepaalde lijnen in je tuin zitten die mooi op beeld naar voren kunnen komen. Dit kun je goed accentueren door te fotograferen vanaf boven, óf door in een hoekje in de tuin te gaan staan waardoor je oog door de tuin geleid wordt.”

Caroline geeft aan dat een natuurlijke tuin wat lastiger te fotograferen is dan een moderne tuin. Bij een natuurlijke tuin moet je namelijk opletten dat je geen ‘groene soep’ krijgt, waarbij je niks in de tuin meer van elkaar kunt onderscheiden. Dit kun je voorkomen door van boven te fotograferen, of door scherp te stellen op één bloem en de bloemenzee op de achtergrond wat waziger te maken.

4. Ruimtelijke foto

Wil je je tuin zo groot mogelijk laten lijken? Fotografeer dan met een groothoeklens. Als je met je telefoon fotografeert heb je geluk: hier zit al een redelijk wijde lens in. Je kunt het nog beter maken door een groothoeklens opzetstukje voor je telefoon te kopen. “Wat ook helpt, is je tuin fotograferen vanaf een hoog standpunt. Ga hiervoor bijvoorbeeld op een stoel staan.”

5. Creatief

Natuurlijk moet je bij het fotograferen van je tuin ook lekker creatief aan de slag gaan. “Zo kun je scherpstellen op een bloem en op de achtergrond weer dezelfde kleur naar voren laten komen. Of zorg voor bokeh in je foto. Dit zijn onscherpe lichtvlekjes die je bijvoorbeeld kunt krijgen door de zon die door bladeren schijnt.”

Fotocredits:

Alle foto's: Caroline Piek

Julia Dilissen
ID: 9145

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven