Huis
Tuin
Video

Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten bij een moestuin

De moestuin is weer helemaal hot. Het verbouwen van je eigen groente en fruit is duurzaam, lekker en natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Toch gaat het moestuinleven niet altijd over rozen (of groente). Er zijn namelijk veel fouten die regelmatig gemaakt worden.

Deze fouten kunnen funest zijn voor je moestuin, waardoor jij straks geen lekkere tomaten of aardbeien kunt oogsten. Let hier dus goed op!

1. Beginnen zonder plan

Je kunt natuurlijk in het wilde weg gaan zaaien, maar hier schiet je niet veel mee op. Bedenk dus eerst goed welke planten en hoeveel planten je wilt. Bedenk vervolgens ook waar je deze zou willen planten. Als je zonder doel of plant gaat zaaien, dan kan het zijn dat je te veel zaait en je plantjes snel doodgaan. Ook kan het zijn dat je je moestuin per ongeluk zo inricht dat de grote panten al het zonlicht opvangen en de kleine plantjes in hun schaduw staan. 

2. Te veel gezaaid

Hoe meer je zaait, hoe beter, toch? Dat is helaas niet waar. Je bent misschien enthousiast en wilt zo veel mogelijk plantjes. Maar als je allemaal zaadjes en plantjes dicht op elkaar hebt, dan hebben ze niet genoeg ruimte en gaan ze sneller dood. Ga ervan uit dat ongeveer 50% van de zaadjes uitgroeit tot een plantje. Zaai dus alleen het dubbele van hoeveel planten je uiteindelijk wilt.

3. Te veel water gegeven

Je denkt je planten goed te doen door ze veel water te geven, maar eigenlijk worden ze hier helemaal niet blij van. De grond kan hiervan schimmelen. Ook kan het ervoor zorgen dat gekiemde zaadjes niet genoeg zuurstof krijgen en dus niet meer groeien. Wacht daarom tot de grond helemaal droog is voordat je weer opnieuw water geeft.

4. Geen goede afwatering

Heb je een moestuinbak of staan je groenteplanten in grote potten? Zorg dan voor gaatjes in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen. Stel, je hebt je moestuin te veel water gegeven, dan blijft dit in de pot staan. Dan kan de grond wederom gaan schimmelen wat niet goed is voor je planten.

5. Geen overzicht

Als je je moestuin net bent begonnen, heb je misschien nog niet zo veel kennis van het uiterlijk van je planten. Daarom zou je ze eigenlijk moeten labelen. Dat kan met een bordje of briefje. Zo weet je precies welke plant welke is en hoe je ze moet verzorgen.

6. Te veel opgepropt

Planten hebben ruimte nodig om te groeien. Als je ze te dicht op elkaar zet, dan groeien ze dus niet of weinig en kun jij later niet genieten van je eigen groente en fruit. Geef je planten dus voldoende ruimte, al lijken ze nog zo klein.

7. Te groot beginnen

In je enthousiasme om je moestuin te starten, wil je misschien nogal groots beginnen. Je wilt alle groenten en fruit en het lijkt je allemaal even leuk. Toch is het een heel karwei om zo’n grote tuin te onderhouden. Start als beginner daarom eerst klein met makkelijke groente en fruit, en breid dit -als je wil- ieder jaar uit.

Julia van Rijn
ID: 8375

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven