Huis
Tuin
Video

5 tips om te barbecueën op een milieuvriendelijke manier

De zomer is geen zomer zonder dat de barbecue wordt aangestoken. Toch krijgt de barbecue steeds meer kritiek omdat hij vrij schadelijk is voor het milieu. Ook alles om de barbecue heen, bijvoorbeeld plastic servies, kan slecht zijn. Daarom geven wij je een aantal tips om milieuvriendelijk te kunnen barbecueën.

De rook, fijnstof, plastic serviezen, as en nog veel meer dingen maken barbecueën schadelijk voor jou, maar ook het milieu. Met deze tips kun je evengoed, zonder schuldgevoel, je barbecue aansteken.

Tip 1: Kies voor klein

Neem geen grotere barbecue dan nodig. Als je de barbecue voor weinig mensen aansteekt, dan kun je beter voor een kleinere kiezen. Deze gebruikt een stuk minder brandstof dan een grote. Ook is een kleine barbecue sneller warm, waardoor je ook minder verbruikt. Dit is veel minder schadelijk voor het milieu.

Tip 2: Wees zuinig met brandstof

Gebruik niet meer brandstof dan nodig. Dit doe je dus door een kleine barbecue te nemen, maar ook door hem niet langer aan te laten staan dan nodig. Als je klaar bent, zet je hem dus beter gelijk uit.

Tip 3: Ga voor gas of elektrisch

Bij een barbecue met houtskool of briketten komt veel rook en fijnstof vrij. Dit is schadelijk voor het milieu, maar ook voor je luchtwegen. Elektrische- of gasbarbecues laten weinig tot geen rook vrij, waardoor ze veel gezonder zijn.

Tip 4: Voorkom voedselverspilling

Voedselverspilling is natuurlijk hartstikke zonde, maar het is ook slecht voor het milieu. Een stukje vlees kost ontzettend veel water, dus het zou zonde zijn om dit zomaar weg te gooien. Laat je eten dus niet te lang buiten de koelkast liggen en bak alleen wat je denkt nodig te hebben.

Tip 5: Koop geen plastic

Als je veel gasten hebt die komen barbecueën, kan plastic wegwerpservies verleidelijk zijn. Je hoeft niet af te wassen en gooit alles zo in de kliko. Doe dit echter niet want de plastic soep in de oceanen is al groot genoeg. Gebruik in plaats daarvan wel gewoon borden die je erna afwast. Bekijk hier bijvoorbeeld alternatieven voor plastic servies. 

Julia van Rijn
ID: 8478

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven