Huis
Tuin
Video

Tekenbeet? Dit moet je doen (en snel!)

Lekker wandelen door de natuur! Niets is leuker wanneer het weer er goed voor is. Maar vervelende insecten zijn op de loer: teken bijvoorbeeld. Een tekenbeet kan erg nare gevolgen met zich meebrengen als je er niet snel genoeg bij bent.

Natuur

Het is van groot belang om na het wandelen door de natuur even te checken op tekenbeten. Ze zijn vaak te vinden in omgevingen als bossen en hoog gras, en zijn zo’n 1 tot 3 millimeter groot. Ze hebben wat weg van een bruinzwart spinnetje en kunnen erg groot worden wanneer ze zich volzuigen met bloed. Teken kruipen graag in plooien als de oksel, liezen, knieholtes en nek.

Ziekten

Vind je een teek op je lichaam, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Dat is belangrijk, aangezien teken vervelende ziekten met zich mee brengen. De bekendste teken-overdraagbare ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. Dagen tot maanden na de tekenbeet ontstaat er bij het overdragen van deze ziekte vaak een rode kring rondom de plek waar je gebeten bent. Je kunt er vervelende klachten aanhouden zoals griepachtige verschijnselen, minder kracht in het lichaam, tintelingen en pijn in een of meerdere gewrichten. In Nederland is zo’n 1 op de 5 teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Verwijderen

Hoe pak je het aan? Gebruik zeker géén alcohol, jodium of olie voordat je de teek gaat weghalen. Pak er een puntig pincet bij, en pak hiermee de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast. Trek hem er langzaam uit. Blijft er een stukje van het hoofd zitten, dan is dat niet erg. Dit komt er namelijk, net als een splinter, vanzelf weer uit. Ontsmet daarna het gebied. Houd de beet drie maanden in de gaten, en check of er geen rode kring ontstaat. Mocht dit wel het geval zijn, neem dan zeker contact op met de huisarts.  

Tekenpas of tekenpincet 
Er bestaan speciale pincetten of pasjes met speciale inkepingen die het verwijderen van teken makkelijker maakt. Het is altijd raadzaam zo'n exemplaar bij de hand te hebben als je de natuur in gaat of bent geweest! Woon je in Noord- of Zuid-Holland? Dan kun je nu tijdelijk (zolang de voorraad strekt) een gratis tekenpas aanvragen. Dat kan hier voor inwoners van Noord-Holland en hier voor inwoners van Zuid-Holland. 

Bekijk ook:

 

Fotocredits:
Headerfoto: Niklas Hamann - Unsplash
Artikelfoto: Zuidzorgjeugdgezondheidszorg - Instagram

Bron: RIVM, Thuisarts

Christa Koeyvoets
ID: 8504

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven