Huis
Tuin
Video

Met deze 5 tips heb jij deze zomer een prachtig gevulde border in de tuin

Wil je wel groen in de tuin, maar geen hele bloementuin? Dan zijn borders de ideale uitkomst. Zo kun je een deel betegelen voor je terras en tuinset, én een deel inrichten voor de mooiste bloemen en planten. Met deze tips wordt jouw border dé eyecatcher van je tuin.

Als je een border aanlegt, moet je over veel dingen nadenken. Welke planten gebruik je? Hoe groot maak ik hem? Wat past bij mijn tuin? Daarom hebben wij een aantal tips voor je.

Tip 1: Gebruik vaste planten

Door (bijna) alleen maar vaste planten te gebruiken, blijft je border het hele jaar door mooi én komen ze ieder jaar weer terug. Met allemaal tijdelijke planten is je border namelijk in de winter leeg, en dat wil je niet. Een lange bloeier is bijvoorbeeld Astrantia major Roma, oftewel het Zeeuws knoopje. Ook de Salvia nemorosa (salie) Caradonna blijft lang staan.

Tip 2: Varieer in soorten

Door groene planten en gekleurde bloemen af te wisselen, krijg je een heel leuk effect. Zo is je border niet eentonig, maar wel lekker vol. Plant dus luchtige wolken, strakke aren, margrietachtige bloemen en platte schermen door elkaar heen.

Tip 3: Wissel groot en klein af

Door te variëren met grote en kleine planten creëer je meer diepte in de border. Ook maakt het je border net iets spannender. Zelfs kleinere borders kunnen grote planten hebben. Kies dan wel voor een luchtige variant.

Tip 4: Houd het rustig

Ondanks dat variatie goed is, kun je het beter niet té bont maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat al je bloemen dezelfde kleur zijn, of dat je het niet te vol plant. Anders kan je tuin klein en onrustig lijken.

Tip 5: Herhalen, herhalen

Herhaal planten op meerdere plekken in je border. Zet dezelfde soort bloem of plant dus op meerdere plekken neer. Zo zorg je voor meer eenheid en een rustig beeld.

Julia van Rijn
ID: 8469

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven