Huis
Tuin
Video

Vogeltje gevonden? Zo red je hem!

Wanneer je plots een jong, hulpeloos vogeltje in de tuin of op de stoep vindt, is dat even schrikken. Weet jij hoe je het jong kan redden? Wij leggen het je uit.

Hulp nodig?

In bijna geen enkel geval is het wijs om een jong gevonden vogeltje te helpen. De hulp van mensen verstoort namelijk de natuur: de vogel en zijn ouders lopen zo veel onnodige stress op, waardoor ze sneller doodgaan. Hoe weet je of een vogel wel hulp nodig heeft? Eigenlijk kun je alleen ‘nestjongen’ hulp bieden. Dit zijn vogels die nog grotendeels zonder veren zijn en meestal recht onder een nestje worden gevonden. Vogels die al wat veertjes hebben, zijn ‘uitvliegers’. Zij zitten veel op de grond en oefenen nog met vliegen. Laat hen liever met rust, tenzij ze gewond zijn.

Terugzetten

De beste oplossing is om de vogel terug te plaatsen in het nest. Zo kunnen de ouders weer voor het jong zorgen, waardoor ‘ie de grootste overlevingskans heeft. Maak je maar geen zorgen, de ouders zullen nog steeds voor de vogel zorgen als je deze hebt aangeraakt. Bijna alle vogels ruiken namelijk heel slecht. Lukt het niet om de vogel terug te plaatsen? Maak dan een kunstnestje met een boterkuipje. Maak een paar gaatjes in de bodem om (regen)water af te voeren en maak een holletje met wat keukenpapier. Plaats het vogeltje hierin en zet het nestje zo dicht mogelijk bij het originele nestje. Meestal komen de ouders terug, en zullen ze het jong verder verzorgen.

Dierenambulance

Kun je het vogeltje niet terugbrengen bij zijn ouders? Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef ‘m geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen. Het is namelijk illegaal om de meeste vogelsoorten in je bezit te hebben.    

Bekijk ook:

Fotocredits:
Headerfoto: TJ Arnold - Unsplash

Bron: Dierenambulance

Christa Koeyvoets
ID: 8395

Deel dit bericht

We hebben de onderstaande url naar je klembord gekopieerd.

Mis nooit meer inspiratie voor je huis en tuin!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Je e-mailadres was niet correct. Dank voor je inschrijving. We hebben je een e-mail gestuurd om je e-mailadres te bevestigen
Inschrijven